Lider ar forțelor separatiste din estul Ucrainei acuzat de atacul aeronavei MH17

La un an de la tragedia aviatica, un lider al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei a fost pus sub acuzare în Statele Unite pentru planificarea atacului asupra aeronavei MH17 a companiei Malaysia Airlines.

Dacă va fi găsit vinovat Igor Ghirkin (Strelkov) ar putea fi condamnat, printre altele, la plata unor despăgubiri în valoare de 900 de milioane de dolari famiilor victimelor care au murit în accidentul aviatic.

Ghirkin ar fi acţionat cu acordul conducerii de la Kremlin, când trupele sale ar fi tras asupra avionului Boeing 777 care se îndrepta din Amsterdam spre Kuala Lumpur.

Cazul a fost adus în atenţia tribunalului din Chicago de familiile a 18 pasageri dintre cei 298 care au pierit în accidentul aviatic din 17 iulie 2014. Autorităţile şi-au îndreptat atenţia asupra liderului rebel după ce o persoană care avea legături cu grupul lui Ghirkin ar fi postat, pe o reţea de socializare din Rusia, că revendică atacul asupra unui avion.

Chiar daca a fost stearsa ulterior, postarea respectivă i-a făcut pe anchetatori să presupună că militanţii separatişti ai lui Ghirkin ar fi doborât aeronava Boeing 777 din greşeală. Au fost interceptate si convorbiri ale separatistilor, imediat dupa atac, in care acestia realizeaza ca aparatul doborit era unul civil si ca la locul prabusirii sunt peste 200 de morti Insert – interceptari in rusa Tribunalul din Chicago acuză conducerea de la Kremlin de complicitate în comiterea atacului asupra aeronavei MH17.

Racheta care ar fi doborât avionul ar fi fost adusă din Rusia în Ucraina. Pe 15 iulie, Comisia de anchetă creată de Olanda a stabilit că avionul companiei Malaysia Airlines prăbuşit în iulie 2014 în estul Ucrainei a fost doborât cu o rachetă sol-aer de fabricaţie rusească. O parte din vină i-ar reveni şi companiei aeriene care a ales sa zboare peste “zona de conflict” din Ucraina.