Confidenţialitate

Licitațiile pentru Metroul din Cluj-Napoca au fost suspendate din cauza prețurilor care au crescut foarte mult

Metroul din Cluj Napoca – un proiect suspendat! Primarul orașului, Emil Boc, a explicat că a suspendat temporar licitația publică pentru realizarea metroului pentru că a primit scrisori de la companii că din cauza prețurilor majorate nu pot participa.

Decizia s-a luat după consultarea cu Ministerul Transporturilor și a fost anunțată de primar într-o ședință extraordinară a Consiliului Municipal.

“Am luat decizia de suspenda temporar procedura de achiziție, până actualizăm costul de realizare al metroului, având în vedere că prețurile au crescut accelerat. Am luat decizia astăzi, pentru că pe parcursul ultimelor zile am primit 3 scrisori de la concerne care au realizat 19 proiecte de metrou pe 4 continete și care ne-au informat că au fi dorit să participe la realizarea metorului din Cluj, dar din cauza prețului adoptat anul trecut și a creșterii prețurilor de anul acesta, nu pot. Am fi putut să anulăm licitația, dar am găsit soluția aceasta de suspendare temporară și am primit acceptul Ministerului Transporturilor. În perioada următoare vom face acest lucru, indicatorii vor fi aprobați de Guvern urmând să continuăm licitația. În concluzie, această decizie este una benefică de realizare a metroului, una care ne ține în finanțarea prin PNRR”, a declarat Emil Boc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Clujului spune că suspendarea temporară a proiectului va permite preluarea acestuia după actualizarea costurilor.

Aveam două alternative: să mergem pe anularea licitației, sau să suspendăm temporar până actualizăm costurile. Această decizie e una benefică realizării metroului, una care ne menține în planul de finanțare prin PNRR a metroului și de a lua decizii ținând cont de vremurile pe care le trăim – a mai spus primarul Clujului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria ar fi trebuit să anunțe astăzi, 22 august, ofertele privind licitația de proiectare și construire a metroului.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de aproape 10,113 miliarde lei, iar finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, inclusiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, precum şi de la bugetele locale din Cluj Napoca și Florești.