Libia: 3 milioane de oameni sunt chemați la urne

Zi istorică în Libia, unde au sunt organizate alegeri libere, pentru prima dată în mai bine de 50 de ani.

Aproape 3 milioane de oameni aleg un nou Legislativ, care va conduce țara doar temporar și va avea drept sarcină să formeze un cabinet și să numească un premier.

Alegerile sunt primele de când Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere în octombrie 2011.

Libienii merg la urne pentru a alege un nou Legislativ Național.

La Tripoli, alegătorii au stat la coadă la birourile de vot încă de la deschiderea acestora, ora 9 a României. Unii au venit la vot cu drapelele negru, roşu şi verde ale revoluţiei, iar din moschei a răsunat cu putere strigătul ‘Allah Akbar’ (Dumnezeu e mare).

Alegerile sunt însă umbrite de violențe. Săptămâna a fost marcată de tensiuni în estul ţării, unde susţinătorii acordării unei mai mari autonomii au îndemnat la boicotarea votului şi au ameninţat cu sabotarea scrutinului, denunţând repartizarea mandatelor în cadrul viitorului Legislativ. În plus, libienii din partea estică sunt nemulțumiți pentru că vor avea doar 60 de reprezentanți din totalul de 200, în timp ce vestul are 100. Zona de sud va fi reprezentată de 40 de persoane.

Tensiunile au culminat cu uciderea unui funcţionar al Comisiei electorale într-un tir asupra unui elicopter care transporta material pentru alegeri.

Rezultatele preliminare ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii viitoare.