Liber la angajat rudele: deputații juriști au redefinit conflictul de interese

Deputații din comisia juridică au modificat Codul Penal.

Conflictul de interese a fost redefinit ca fiind  «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane».

În plus, funcționarii publici nu vor mai putea fi acuzați de conflict de interese dacă angajează o persoană cu care au lucrat în ultimii 5 ani.

Nu există o restricție în ceea ce privește angajarea rudelor, a lăsat să se înțeleagă președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

”Dacă îți angajezi o rudă proastă în dauna unui tânăr care este competent este un prejudiciu, pentru că, ulterior, activitatea instituției merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat Premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese”, a spus Eugen Nicolicea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputaţii jurişti au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are următorul cuprins: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Modificările aduse codului penal vor merge  la vot final, în Camera Deputaților.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS