LIBAN: Primele alegeri legislative din ultimul deceniu

Cei peste 3 milioane şi jumătate de alegători din Liban sunt aşteptaţi la urne în cadrul primului scrutin legislativ organizat după 2009, relatează BBC.

600 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru cele 128 de fotolii ale parlamentului de la Beirut.

În capitală, de la primele ore ale dimineţii, s-au format cozi în faţa mai multor secţii de votare.

Agerpres notează că alegerile sunt monitorizate de peste 100 de observatori din ţări ale Uniunii Europene. În ajun, preşedintele Michel Aoun a chemat la unitate, într-un interviu televizat.

Pentru asigurarea securităţii la vot, Ministerul de Interne libanez a anunţat mobilizarea de 20.000 până la 30.000 de poliţişti şi soldaţi, în contextul în care Libanul a fost în ultimii ani ţinta mai multor atentate sângeroase.

Votul este un test pentru noua lege electorală adoptată de parlament în iunie 2017, care a redus numărul circumscripţiilor şi a introdus reprezentarea proporţională.

Alegerile legislative din Liban au fost amânate de trei ori din 2009 din cauza disputelor politice în jurul legii electorale şi a preocupărilor de securitate generate de războiul din Siria.

Independent de rezultatul scrutinului, Hezbollah – singura formaţiune care nu a renunţat la arme după războiul civil din perioada 1975-1990 şi ai cărei militanţi sunt prezenţi şi în Siria, luptând de partea forţelor preşedintelui Bashar Al Assad – va continua cel mai probabil să domine jocul politic, afirmă analiştii.

Principalul rival al Hezbollah, premierul Saad Hariri, susţinut de Arabia Saudită, ar urma să-şi păstreze postul, deşi formaţiunea sa ar putea pierde mai multe locuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS