LIBAN: Confruntări de stradă violente la Beirut

Zeci de persoane au fost rănite, duminică, în confruntări violente izbucnite între forțele de ordine și protestatari antiguvernamentali, la Beirut, capitala Libanului.

A fost doua zi consecutivă în care se înregistrează astfel de incidente, relatează BBC.

Manifestanții au aruncat cu sticle, pietre și petarde înspre polițoști, care au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Serviciul libanez de protecția civilă a anunțat că, în urma violențelor de duminică seară, 46 de persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului, iar alte 14 au fost transportate la spital.

Parlamentul libanez urmează să analizeze, luni, pe cine va nominaliza la funcția de premier, fiind de așteptat ca premierul demisionar Saad Hariri să revină în funcție.

Discuțiile pentru formarea unui nou cabinet au fost marcate de disensiuni.

Saad Hariri este susținut de Occident și statele arabe din Golf, fiind contestat de Hezbollah, o grupare șiită susținută de Iran.

Mișcarea contestatară din Liban a început la 17 octombrie, în contextul degradării situaţiei economice şi sociale.

Protestatarii acuză clasa politică de corupţie şi incompetenţă. În ultimele săptămâni, mii de persoane au fost disponibilizate, iar în ultimele zile au fost semnalate multe cazuri de sinucidere, amintește Mediafax.

În jur de o treime dintre cetăţenii Libanului trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei, iar rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 30%, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Mondială.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS