Leonard Cohen în ultimul concert la Bucureşti – VIDEO

Artistul canadian Leonard Cohen a concertat de trei ori în România, în 2008, 2009 şi 2012.

Pe 22 septembrie 2012, Leonard Cohen a susţinut un concert în Piaţa Constituţiei, în cadrul turneului de promovare a celui de-al doisprezecelea album de studio al său, “Old Ideas”.

Leonard Cohen a intrat pe scenă îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cu o pălărie trasă peste ochi, pe care şi-a dat-o jos cu modestie de fiecare dată când primea încă un rând de aplauze.

Alături de trupa sa de muzicieni a dat drumul spectacolului cu piesa “Dance Me To The End Of Love” (1984) şi continuând apoi cu “The Future” (1992) şi “Ain’t No Cure For Love” (1988).

“Vă mulţumesc prieteni, e o mare onoare să cânt pentru voi în această seară”, a declarat artistul, care chiar pe scena de la Bucureşti a sărbătorit împlinirea a 74 de ani.

Nu a lipsit din concert nici hitul său mai recent, “In My Secret Life” (2001), şi, după o pauză de circa 15 minute, Cohen a reluat show-ul cu o nouă serie de piese, printre care şi “Suzanne” (1967), “The Gypsy’s Wife”(1979), “I’m Your Man” (1988) şi “Take This Waltz”, înainte de a se retrage de pe scenă şi – evident – de a fi rechemat de către public.

În final, el a oferit un bis generos, cu trei reveniri în scenă, punctate de aplauze răsunătoare, dar şi de cântece de “La mulţi ani” îngânate în cor de către cei din public. Chiar dacă pe final publicul a avut de înfruntat o ploaie măruntă şi deasă, cei mai mulţi au rămas neclintiţi în faţa scenei.

“Prieteni, nu staţi în ploaie, să nu răciţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, au fost ultimele cuvinte cu care artistul şi-a alintat publicul, înainte de a se retrage în culise.

Şi din punct de vedere scenografic show-ul a fost prezentat cu mult bun gust – lumini discrete au luminat fundalul scenei, realizat dintr-o pânză albă, ce în bătaia vântului părea un voal fin.

A primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

Artistul Leonard Cohen a murit pe 11 noiembrie 2012, la vârsta de 82 de ani.