LEGEA ROSIA MONTANA – respinsa definitiv de Parlament

Cel mai probabil, după anul electoral 2014, tema exploatării minereurilor de aur și argint de la Roșia Montană va reveni în atenție sub forma proiectului Legii Minelor. Legea Roșia Montană a stârnit cele mai ample protesteste de stradă din ultimii ani.

Proiectul privind exploatarea minereurilor de aur și argint de la Roșia Montană a primit astăzi votul final în Parlament, deputații au respins proiectul. Ministrul Mediului, Attila Korodi le-a mulțumit parlamentarilor pentru votul dat și a spus că instituția pe care o conduce știe ce are de făcut pentru a ajuta România să ia cele mai bune decizii. Deputatul Varujan Pambuccian a luat și el cuvântul și a spus că speră ca pe viitor să nu mai apară o lege de acest fel, iar deputatul PDL, Tinel Gheorghe și deputatul indepedent Remus Cernea au amintit că s-a ajuns la respingerea proiectului de la Roșia Montană datorită celor care au protestat în stradă.

De la începutul lui septembrie 2013, săptămână de săptămână, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe din România pentru a protesta împotriva proiectului de lege promovat de Guvernul Ponta. ‘LEGEA ROȘIA MONTANĂ‘ a determinat blocarea marilor bulevarde ale Capitalei și a devenit un simbol al sistemului clientelar din sociatatea românească, în care Guvernul face legi special pentru a proteja și promova interesele unei companii private, pornind de la contracte ale căror prevederi nu au fost descretizate integral nici până în ziua de azi, lăsând în întuneric adevăratul conținut al zăcămintelor.

Respingerea legii pentru exploatarea de la Roșia Montană ar putea fi însă doar o victorie de parcurs a oponenților proiectului. Lectorul universitar Claudiu Crăciun, unul dintre cei mai vocali protestatari și, în același timp, un agregator al protestelor, consider că subiectul minei de aur de la Roșia Montană va reveni în atenția public după trecerea anului electoral 2014. Anul viitor aceeași afacere și-ar putea găsi sprijinul în Legea Minelor, un proiect pe care, deocamdată, politicienii evită să îl aducă în atenție.