Legea privind suveranitatea internetul a intrat în vigoare în Rusia

Statul rus poate să deconecta ţara de la reţelele de internet mondiale. Guvernul de la Moscova intenţionează să creeze infrastructura necesară pentru o reţea de internet suverană. Oficialii ruși spun că așa se apără contra atacurilor cibernetice, criticii acestei măsuri spun că astfel se intensifică cenzura.

Rețeaua suvernă de internet va fi numită Runet, iar guvernul de la Moscova va avea propriul registru de nume de domenii pe care operatorii de internet vor fi obligați să le utilizeze începând cu 2021. În prezent, un astfel de registru al adreselor de internet este administrat de Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate- un organism independent pentru care lucrează experți din toată lumea care asigură securitatea internetului.

Furnizorii ruși sunt obligați ca în maximum 2 ani să se decupleze de la rețeua mondială și să instaleze echipamentul necesar pentru a se conecta la Runet.

Administrația de la Moscova spune că așa Rusia va fi mai bine protejată de atacurile cibernetice și că Runet este răspunsul la noua strategie americană în materie de securitate pe care ei o percep ca pe o amenințare

Organizația Human Rights Watch- care militează pentru drepturile omului- spune că prin această rețea suverană va putea fi supravegheat tot traficul de internet și se vor putea debranșa de la internet regiunile mişcări sociale anti- Putin sunt puternice.

Numeroase website-uri ale opoziţiei politice din Rusia au fost deja blocate şi mulţi ruşi se tem că ţara lor va deveni izolată digital şi supravegheată tot mai mult de serviciile secrete ruse.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS