Legea pensiilor, a treia oară în plenul Senatului

Senatul ar putea vota, luni, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.  Inițiativa a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum.

Dezbaterile asupra proiectului de lege au început miercurea trecută, în plen, senatorii urmând să finalizeze luni dezbaterile şi să se exprime prin vot asupra proiectului.

Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat cu şase voturi ‘pentru’ şi 3 ‘abţineri’, în urmă cu două săptămâni, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, notează Agerpres.

Amendamentele adoptate în Comisie, ale PNL şi UDMR, nu au fost de fond.

În expunerea de motive se arată că actul normativ de lege are ca obiect de reglementare eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Conform raportului de admitere acordat de Comisia de muncă, principalele reglementări incluse în proiectul de lege vizează extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durata normală de studii, redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, introducerea ajutorului pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalităţii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinţă (VPR).

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de muncă a Senatului, „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani (faţă de 3 ani cât era în varianta Guvernului).

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS