Confidenţialitate

„Legea lui 40%” – Sportivi români vs sportivi străini. Ce implicații are ordinul ministrului Eduard Novak, care obligă cluburile să aibă un anumit număr de jucători români? – AUDIO/Lumea Europa FM

Sportivi români versus sportivi străini – O decizie controversată luată de Ministrul Sportului, Eduard Novak, a împărțit lumea sportului românesc în două tabere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel puțin 40% dintre sportivii unei echipe care concurează într-o competiție intercluburi trebuie să fie români… Legea este în vigoare de jumătate de an și este valabilă atât la fotbal, cât și la handbal sau baschet.

Cluburile care nu respectă regula riscă amenzi consistente.

Decizia ministrului Eduard Novak este cr

iticată și considerată de mulți discriminatorie și împotriva reglementărilor europene.

Șefii celor mai importante federații sportive din țară susțin că sportul românesc ar putea fi ajutat, mai degrabă, prin măsuri la nivel de copii și juniori, nu prin reguli care să blocheză performanța.

„N-am intervenit agresiv în deciziile cluburilor, deigur mulți au ignorat-o. Pentru acest lucru am crescut amenzile de la 3.000 la 30.000 lei și începem cât de curând să acționăm”, spunea ministrul Sportului, Eduard Novak, în urmă cu o lună.

Dacă la fotbal sunt puține echipe cu foarte mulți jucători străini în echipă, în sporturi precum hadbalul și baschetul echipele sunt formate, în majorite, din jucătoare de peste hotare.

Legea care prevede că la sporturile de echipă minimum 40% dintre jucătorii aflați pe teren trebuie să fie români este în vigoare din vara anului trecut, însă până acum nu au fost aplicate sancțiuni echipelor care nu o respectă, remarcă și jurnalistul Gazetei Sporturilor, Remus Răureanu.

„Până acum n-au fost sancționate. Ministrul Novak a anunțat într-un mod foarte ciudat că le acordă o perioadă de grație. Un ordin publicat în Monitorul Oficial ar trebui să fie aplicat. Mai mult, în fotbal și handbal ordinul nici nu poate fi aplicat acum pentru că toate cluburile au loturile formate. Au contracte cu jucători și jucătoare pe care nu le poți rezilia, cu tot ordinul ministerial.

Ministerul nu vine cu un sprijin pentru ca acele cluburi să dezvolte jucători români de valoare”, spune jurnalistul.