Legea insolventei persoanelor fizice va fi adoptata in regim de urgenta (AUDIO)

Așa a anunțat, la Arad, președinta comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, Ana Birchall.

Numeroși datornici către bănci ceruseră insistent adoptarea unei astfel de legi, din cauză că nu mai reușesc să-și plătească ratele. Industria bancară a emis mai multe obiecții.

Cererile de adoptare a legii falimentului personal s-au înmulțit după criza francului elvețian, monedă care s-a apreciat semnificativ în acest an. Numeroase credite ipotecare s-au acordat în această monedă în estul Europei, inclusiv în România.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a început în ianuarie dezbaterea pe proiectul legii insolvenței persoanelor fizice și a adoptat câteva articole stabilind principiile și mai multe elemente tehnice. În cadrul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Justiției au propus membrilor comisiei introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor.

Cel mai important principiu al legii este acela prin care datornicului de bună credință i se acorda şansa de a-şi redresa situația financiară prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor.

Proiectul stabileşte că datoriile persoanelor fizice fără activități antreprenoriale, aflate în insolvență, vor fi acoperite prin rambursări în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor datornici.

Textul adoptat de comisie prevede ca legea se aplică în cazul procedurilor de insolvență care afectează persoanele fizice domiciliate permanent în România, au bunurile sau sursa veniturilor în tara și nu acționează ca persoane fizice autorizate în momentul în care cer declanșarea procedurii de insolvență.

În plus, debitorii nu trebuie sa aiba nicio datorie din activități comerciale desfășurate în nume propriu. Ministerul Justiţiei a propus un amendament potrivit căruia în cazul falimentului personal datornicul are dreptul de a opta între un plan de rambursare şi lichidarea de bunuri. Acest amendament va fi dezbătut în ședințele următoare. Un alt articol al proiectului prevede că procedura de lichidare se deschide la momentul începerii procedurii insolvenței, dacă nu a fost confirmat niciun plan de rambursare sau dacă planul de rambursare nu poate fi dus la îndeplinire.