Confidenţialitate

Legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse românești, promulgată de președinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse românești în proporţie de 51%.

Comercianții care nu respectă această regulă riscă să fie amendați.

Legea a fost criticată de reprezentanţii retailerilor şi ai patronatelor. Documentul prevede şi interdicţia comercianţilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Legea a fost adoptată de Parlament pe 8 iunie.

Proiectul prevede ca marile magazine să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%. Mai exact, marile magazine vor fi obligate să își procure 51 la sută din marfă prin așa numitul lanț scurt de aprovizionare, adică trebuie să cumpere produse proaspete locale și regionale.

”Comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”, se arată în documentul adoptat de Parlament.

Dar atât producătorii de legume și fructe românești, cât și reprezentanții hipermarketurilor spun că nu sunt încă pregătiți să pună în aplicare noile prevederi.

 

Vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale, Florin Căpățână a spus la Europa FM că se aștepta ca legea să fie trimisă la reexaminare. El susține că nici comercianții și nici furnizorii magazinelor nu sunt pregătiți să pună în aplicare noua lege.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreședintele Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România, Mircea Croitoru spunea recent la Europa FM că micii producători vor avea nevoie de sprijin din partea statului pentru a îndeplini cerințele comercianților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comercianții care nu vor avea 51 la sută produse românești pe rafturi riscă amenzi cuprinse între 100 de mii și 150 de mii de lei.