Legea care îi scapă pe primari de unele incompatibilități nu a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea care îi scapă de incompatibilitate pe primarii și consilierii locali și județeni, membri în adunările generale ale societăților comerciale de interes local și național. Documentul – criticat și de Agenția Națională de Integritate – se întoarce la Parlament pentru a fi reexaminat.

Legea, inițiată de PNL prevede că aleșii locali – primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, președinți și vicepreședinți de consilii județene – vor putea face parte din adunările generale ale societăților comerciale de interes local și național, fără a fi însă plătiți.

Președintele Klaus Iohannis consideră că actul normativ aprobat de Parlament lărgește sfera societăților comerciale la care un ales local poate fi reprezentant în adunarea acționarilor, fără a fi declarat incompatibil. Șeful statului consideră că modificările votate de Parlament ar putea da naștere unor interpretări și le-ar permite astfel aleșilor locale să fie acționari la unele societăți care nu reprezintă interesul colectivității locale.

Modificarea propusă permite interpretarea că alesul local poate avea calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor unei societăți comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, fără vreo distincție în ceea ce privește interesul colectivității locale. În plus, aceste modificări nu indică nici sfera teritorială de desfășurare a activității economice de către aceste societăți – a menționat președintele Klaus Iohannis.

Și Agenția Națională de Integritate (ANI) a criticat adoptarea acestei legi și a atras atenția că 347 de aleși locali ar fi putea fi scăpați de acuzațiile de incompatibilitate.

În 2013, inclusiv Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece deținea simultan funcția de primar al Sibiului și pe cea de reprezentant al municipalității în Adunarea generală a acționarilor de la societățile comerciale Apa Canal SA și Piețe SA. În 2015, Înalta Curte a decis însă că fostul primar al Sibiului nu s-a aflat în incompatibilitate.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS