Confidenţialitate

Legea bugetului, negociată de liderii coaliției de guvernare

Liderii Coaliției PNL-USR Plus-UDMR se întâlnesc mâine, pentru a  finaliza proiectul de lege a bugetului pe acest an, a cărui adoptare a întârziat deja cu 2 luni.

În timp ce premierul Florin Câțu vrea ca deficitul bugetar să nu depășească 7 la sută în acest an și a cerut ministerelor  să opereze reduceri de cheltuieli inclusiv prin reforme, toți miniștrii cer mai mulți bani.

Miniștrii i-au trimis premierului Florin Cîțu propunerile de alocări de sume.

De exemplu, miniștrii Muncii și al Educației vor mai mulți bani pentru ca  pensiile să crească din septembrie, cu mai mult decât rata inflației, estimată la 2,2 la sută, pentru infrastructură și pentru recuperarea materiei pierdute de elevi în timpul epidemiei.

Premierul a condiționat alocări suplimentare de reforme, însă surse politice au precizat, pentru Europa FM, că puțini miniștri i-au prezentat lui Florin Cîțu proiecte de reducere a cheltuielilor.

Prim ministrul a reamintit recent, că oricum, în acest an, unele cheltuieli cresc în baza actelor normative adoptate anterior, cele pentru pensii și pentru alocații, ultimele majorate de la 1 ianuarie deja:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Și ministrul Sănătății cere un buget mai mare și chiar a anunțat un fond de solidaritate pentru refacerea infrastructurii sanitare, fond ce ar putea fi înființat cu bani de la bugetul național și din fonduri europene.

Premierul a promis însă Comisiei Europene că în 2021, România se va încadra într-un deficit bugetar de aproximativ 7%, după ce anul trecut, gaura în pușculița publică a fost de aproape 10

% din produsul intern brut, un record.