Confidenţialitate

Legăturile fiicelor ministrului Petre Daea cu instituțiile din subordinea sa

Petre Daea nu se dezice de angajarea fiicei sale, Dana Florentina Daea, chiar în timpul mandatului lui de ministru al Agriculturii, într-o instituție care îi este subordonată.

Dana Daea e fiica cea mică a ministrului Agriculturii și ocupă un post de referent la Direcția de Relații Publice a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Instituția gestionează proiectele cu finanțare europeană pentru Dezvoltare Rurală și îi este subordonată Ministerului Agriculturii.

La întrebările jurnaliștilor, Petre Daea a explicat că fiica sa este la început de carieră și i se pare firesc să o ajute. “E un copil care așteaptă să-și găsească rostul în viață. Ca părinte, o ajut”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dana Daea s-a angajat la AFIR în aprilie anul acesta, pe un post temporar, cu două luni înainte de a termina Facultatea de Inginerie Economică de la Universitatea de Științe Agronomice București.

La o săptămână după încheierea anului universitar, AFIR scoate la concurs postul de referent la Biroul de presă cu contract pe perioadă nedeterminată.

Concursul are loc în august, iar Dana Daea este declarată admisă la finalul lunii.

Postul cerea diplomă de bacalaureat, cunoștințe medii de franceză sau engleză și o experinență de 1 an.

Dana Daea fusese până atunci colaborator la Senat și asistent comercial la Piscicultorul SA din Crevedia, unde câștiga, potrivit declarației sale de interese, 10.000 de lei lunar.

Sursa foto: Declarația de avere depusă de Dana Daea pe 12 mai 2017 la AFIR

Datele de la Registrul Comerțului arată că firma de acvacultură îi aparține surorii sale, Larisa Elena Popescu, și are la rândul său legături directe cu Ministerul Agriculturii.

Prin Piscicultorul SA, fiica cea mare a lui Petre Daea are 505 hectare de bălți piscicole în județul Dâmbovița luate în concesiune de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, aflate în subordinea directă a Ministerului Agriculturii.

Sursa foto: Extras din document al ANPA – situația bălților concesionate de stat

Totodată, soția lui Petre Daea, Camelia Luchian, este de mai mulți ani director în Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, subordonată aceluiași minister.

Am încercat să o contactăm pe fiica cea mică a lui Petre Daea la instituția publică în care lucrează, însă reprezentanții AFIR au refuzat să ne faciliteze această legătură. În legătură cu venitul unui referent treaptra I A angajat la AFIR, instituția a transmis postului Europa FM că „venitul salarial net pornește de la 2.194 de lei, în funcție de vechimea în muncă a angajatului”, fără a preciza și plafonul maxim la care poate ajunge.