Confidenţialitate

Led Zeppelin a câştigat procesul ce a vizat piesa ”Stairway to Heaven”

Led Zeppelin a câştigat procesul ce a vizat piesa “Stairway to Heaven”, în care membrii trupei britanice au fost acuzaţi de plagiat, după ce un tribunal american a decis, joi, că riff-ul de chitară din debutul acestui cântec celebru nu a copiat un fragment din single-ul instrumental “Taurus”, lansat în 1968 de trupa Spirit, potrivit The Hollywood Reporter.

Câţiva ani separă cele două cântece. Cântecul ”Taurus” a fost lansat în 1968, cu trei ani înainte de celebrul single ”Stairway to Heaven”, înregistrat în decembrie 1970 – ianuarie 1971, la Londra.

Joi, după o săptămână de audieri, mărturii şi pledoarii, juriul american a pronunţat verdictul în acest proces care a avut nevoie de câteva decenii pentru a fi demarat.

În cadrul procesului, au depus mărturie doi dintre membrii grupului Led Zeppelin – Jimmy Page şi Robert Plant -, dar şi Michael Skidmore, administratorul averii muzicianului Randy Wolfe, chitaristul trupei Spirit, decedat în 1997.

Juriul a auzit şi mărturiile unui membru al trupei Spirit, unor muzicologi şi altor martori şi experţi care s-au pronunţat în privinţa posibilităţii ca membrii trupei Led Zeppelin să fi auzit cântecul ”Taurus” înainte de a compune ”Stairway to Heaven”.

Dacă Randy Wolfe, cunoscut şi sub numele Randy California, nu a reuşit să îi dea în judecată pe cei doi membri ai Led Zeppelin, compozitori ai piesei ”Stairway To Heaven”, chitaristul Jimmy Page şi solistul Robert Plant, urmaşul său, Michael Skidmore, a preluat această îndatorire.

Atât Page, cât şi Plant, care au negat că ar fi auzit cântecul ”Taurus”, în ciuda faptului că au asistat la un concert al trupei Spirit în urmă cu cinci decenii, aşteptau cu nerăbdare verdictul de joi.

Chitaristul Jimmy Page a declarat în instanţă că a ascultat piesa trupei Spirit abia în urmă cu câţiva ani şi că acea secvenţă de coarde pentru care a fost acuzat de plagiat are probabil mai multe lucruri în comun cu un refren intitulat ”Chim Chim Cher-ee” din musicalul ”Mary Poppins” (1964) decât cu oricare alt cântec.

La rândul său, Robert Plant a insistat în faţa judecătorului că nu are amintiri din acea noapte, spunând că după toată ”învălmăşeala şi haosul” create acolo i-ar fi greu să îşi amintească o întâlnire din urmă cu 40 de ani.

Verdictul a fost pronunţat joi, după două zile de deliberări şi după ce juraţii au mai ascultat încă o dată cele două piese în sala de tribunal.