Confidenţialitate

Laurențiu Cazan renunță la șefia Jandarmeriei Prahova

Coordonatorul intervenţiei jandarmilor de la mitingul din 10 august 2018, Laurențiu Cazan  și-a retras acordul pentru împuternicirea sa în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova.

Jandarmeria Română anunță că acest gest a fost făcut „în urmă discuțiilor din spațiul public care afectează imaginea institutuiei”.

La conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului șef, colonel Dragoș Buzoianu.

Laurenţiu Cazan
a coordonat intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei la mitingul diasporei, când au avut loc incidente violente.

Pe 21 decembrie 2020,  Inspectorul General al Jandarmeriei Române a semnat ordinul prin care acesta era detașat la IJJ Prahova și împuternicit pe o perioadă de 6 luni „pe o funcție echivalentă cu cea deținută în cadul Jandarmeriei București”.

Numirea  a provocat nemulțumirea opiniei publice, dat fiind că pînă acum nici un vinovat de violențele din 10 august nu a fost tras la răspundere.

Laurenţiu Cazan
este unul dintre şefii Jandarmeriei acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei . Dosarul privind evenimentele de atunci a fost clasat, dar DIICOT a solicitat redeschiderea sa, cerând reluarea urmăririi penale pentru o parte dintre şefii Jandarmeriei de la acea vreme, printre care şi Cazan.

Astăzi, după o discuție cu ministrul de Interne, Lucian Bode, liderul PLUS Dacian Cioloș a declarat că Laurențiu Cazan va fi  retras de la conducerea IJJ Prahova și  i se vor încredința responsabilități administrative:

”Am avut o discuție cu domnul Bode și am fost de acord amândoi că în urmă a ceea ce s-a întâmplat de 10 august domnul Cazan nu ar mai trebui să aibă responsabilități la comandă operativă, pentru că modul în care s-a acționat atunci ridică probleme chiar și de etică profesională. (…) Am înțeles că domnul Bode va lua măsuri pentru că domnul Cazan să nu mai aibă sub comandă oameni că să avem surprize de genul celor de pe 10 august.. E greu să mai ai încredere în felul în care a acționat un astfel de om.”