Laureații premiilor Pulitzer vor fi anunțați luni, la New York

La 16 aprilie 2018, sunt anunţaţi, la New York, laureaţii Premiilor Pulitzer, cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american.

Premiile Pulitzer sunt atribuite de Universitatea Columbia din New York, câştigătorii fiind aleşi de către Comitetul Pulitzer, care anul acesta este prezidat de poeta şi eseista Elizabeth Alexander.

În 2017, laureaţii Premiilor Pulizter au fost anunţaţi la 10 aprilie.

Au fost recompensate mai multe articole despre campania electorală din Statele Unite, printre materialele premiate figurând o anchetă despre actele de binefacere ale candidatului la prezidenţiale Donald Trump, conform AFP.

Jurnalistul C. J. Chivers, de la New York Times, a primit premiul pentru „Cronică” („Feature Writing”), pentru un material care descrie alunecarea spre violenţă a unui puşcaş marin, după întoarcerea dintr-o zonă de luptă. Fotograful independent Daniel Berehulak a câştigat premiul Pulitzer la categoria „Fotografie Breaking News” („Breaking News Photography”), cu o imagine despre lupta antidroguri din Filipine.

Fotografiile sale au fost publicate în New York Times.

Premiul Pulitzer pentru „Servicii Publice” („Public Service”) a revenit în 2017 publicaţiei New York Daily News şi platformei ProPublica pentru o anchetă despre aplicarea abuzivă de către poliţie a legislaţiei ce viza evacuarea din locuinţe a unor persoane sărace, în principal din rândul minorităţilor.

Premiile Pulitzer sunt acordate pentru cele mai bune lucrări în literatură, jurnalism şi compoziţie muzicală realizate în anul calendaristic precedent. În competiţie nu intră decât autori americani.

Singurul preşedinte american laureat Pulizter a fost John F. Kennedy, în 1957, pentru lucrarea biografică ”Profiles in Courage”.

Premiile Pulitzer poartă numele jurnalistului american de origine maghiară Joseph Pulitzer, născut la 10 aprilie 1847.

Prin testamentul său, Joseph Pulitzer a donat două milioane de dolari în vederea înfiinţării Şcolii de Jurnalistică de la Universitatea Columbia, care a fost deschisă la 30 septembrie 1912 şi a fondat Premiile Pulitzer, care au rămas până în prezent cele mai înalte distincţii americane pentru jurnalism.

Acestea au fost acordate pentru prima dată în 1917.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS