Laura Codruța Kovesi, noi critici la adresa propunerilor de modificare a legilor justiției

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit la o dezbatere a Grupului pentru Dialog Social despre noile legi ale Justiției aflate în Parlament.

În opinia Codruței Kovesi, în proiectele aflate la Comisia „Iordache” ar exista mai multe prevederi care „pot afecta grav independența procurorilor”.

Una privește trecerea Inspecției Judiciare sub autoritatea ministrului Justiției.

A doua – înființarea unei Direcții de Investigare a Magistraților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă pentru 88 de persoane condamnate în 12 ani trebuie să înființăm o direcție specială, mă îndoiesc că fenomenul infracțional în România s-a agravat datorită faptelor penale comise de magistrați, procurori sau judecători. Dacă avem de 10 ori mai mulți polițiști condamnați, o să facem direcție pentru investigarea polițiștilor, direcție pentru investigarea primarilor, direcție pentru investigarea lucrătorilori vamali?”

Șefa DNA se opune, de asemenea, redefinirii abuzului în serviciu în Codul Penal și susține că în acest fel vor rămâne nerecuperare prejudicii de sute de milioane de lei anual.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În anul trecut, rechizitorile pe care DNA le-a întocmit doar pe infracțiuni de abuz în serviciu si sechestrele instituite de procurori  au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind abuzul în serviciu, 245 de dosare au fost clasate. 188 de milioane de euro , care au fost prejudicii în aceste dosare, rămân nerecuperate și aceste fapte nu mai pot fi investigate. Hai să ne imaginăm ce se întâmplă dacă modificăm și noțiunea de funcționar public, dacă instituim și un prag minim la abuzul în serviciu, sau dacă facem și alte modificări.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS