Confidenţialitate

Laura Codruța Kovesi a depus jurământul în fața Curții de Justiție a blocului comunitar

Procurorul șef al Parchetului Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi, a depus astăzi jurământul în fața Curții de Justiție a blocului comunitar.

La ceremonie a participat și fiul jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată din cauza investigațiilor de corupție.

Alături de procurorul șef al Uniunii Europene, au mai depus jurământul 22 de procurori care vor face echipă cu Laura Codruța Kovesi în investigarea fraudelor cu bani europeni.

Primul procuror șef al Uniunii Europene a declarat că știe că nu va fi ușor să găsescă o soluție de compromis în ceea ce privește sistemele judiciare din cele 22 de state care au aderat la noua structură.

Parchetul European va avea atribuția de a investiga fraude din bani publici europeni mai mari de 10 milioane de euro.

Kovesi i-a evocat, în timpul discursului, pe celebrii magistrați care au luptat cu membri ai mafiei italiene: Giovani Falcone și Paolo Borsellino.

“Ca procurori, nu putem preveni tragedii. Putem doar să impunem legea. Rolul nostru este de a face Justiția să funcționeze, să ne asigurăm că toată lumea este egală în fața legii și nimeni nu este intangibil” a spus Kovesi în fața asistenței, printre care s-a aflat și unul dintre copiii jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată din cauza investigațiilor de corupție.

Parchetul European ar urma să devină operational până la finalul acestui an, iar fiecare stat membru trebuie să aloce cel puțin doi procurori. România va detașa la Parchetul European 10 magistrați.