La Radio cu Andreea Esca și Sanda Nicola

Jurnalista Sanda Nicola, care a devenit mămică în luna februarie a anului trecut, își spune povestea La Radio cu Andreea Esca. Când avea doar 27 de ani, Sanda Nicola a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Este doar una dintre încercările prin care a trecut și despre care azi poate vorbi la timpul trecut.

În urmă cu două luni a terminat de adunat poveștile ei și în paginile unei cărți emoționante – ”Carte de identitate”. ”Când am început lucrul la carte, am pornit de la ideea că vreau să povestesc, într-o formă cât mai accesibilă și în cheie anecdotică, despre complexele și fricile mele. Intenția era de-a mă autoironiza până într-acolo încât cititorii să se destindă, să se regăsească și să admită că târâim după noi prin viață un bagaj emoțional care ne împiedică să ne atingem adevăratul potențial. Sacul trebuie lăsat jos, hodrobelele triate, iar ce nu ne este de niciun folos, ducă-se!

Mi-am făcut o structură, pe capitole, și mă gândeam că voi bifa succint dar expresiv complexul provincialei, al greutății, al dinților strâmbi și al studiilor superioare nedefinitivate până foarte târziu.

Știam că voi scrie și despre anii în care m-am luptat cu atacurile de panică, de multe ori în fața camerelor de luat vederi, și că voi încheia cu un capitol despre infertilitate. Iar toate relatările astea de ordin personal se vor intercala cu relatări de presă, pentru că așa am trăit eu o jumătate din viață, alergând gâfâind de acasă la muncă, de la o filmare la alta, de la check-in la poarta de îmbarcare cu numele meu strigat tare la microfon să mă grăbesc – passenger Sanda Nicola…, fugeam de la un dezastru personal la unul mondial, concentrându-mă adesea prea mult pe dramele altora pentru că pe ale mele nu știam de unde să le apuc, așa că fugeam în continuare… Până când, brusc, am hotărât să stau pe loc, să desfac sacul tot mai greu din spatele meu și să arunc hodrobelele care mă încovoiau”.