Confidenţialitate

La Radio cu Andreea Esca și Dacian Cioloș – VIDEO

În această sâmbătă suntem La Radio cu Andreea Esca și Dacian Cioloș.  Prim-ministru al României în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, Dacian Cioloș s-a remarcat în calitate comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală – cel mai tânar comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso, poziție ocupată în perioada 2010-2014.

”M-am născut în 1969, pe 27 iulie, la Zalău. Am copilărit însă la Pericei, o comună din județul Sălaj, locul care a rămas pentru mine acasă. De la familia mea am învățat că munca este viață. De la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea. Am copilărit într-o comunitate – oamenii ieșeau împreună la muncă la câmp, erau legați de pământ, de tradiții. Sunt învățăminte pe care le port cu mine mereu.

La Liceul Agroindustrial Șimleul Silvaniei, odinioară „Școala Țărănească”, am mers din pasiune pentru agricultură, nu neapărat în acord cu părinții mei, care vroiau să mă vadă studiind mate-fizică sau un alt domeniu care li se părea mai de prestigiu. Apoi, din aceeași dorință de a îmbina un parcurs profesional cu pasiunea mea, am absolvit Facultatea de Horticultura a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În perioada studenției am petrecut mai multe vacanțe în stagii la ferme din Franța. Apoi, am avut șansa unei burse guvernametale în Franța unde, în 1996, am obținut o diplomă de studii aprofundate la Școala Națională Agronomică de la Rennes. Un an mai târziu, am absolvit un master știintific la Școala Națională Superioară Agronomică și Universitatea Montpellier I. A fost perioada mea de călător, de maturizare, de îmbogățire a rădăcinilor cu alte viziuni, istorii, orizonturi. Tot atunci am cunoscut-o și pe Valerie, soția mea. Vorbea deja românește și pasiunea ei pentru România și tradițiile românești ne-a adus împreună”, își sintetizează începuturile Dacian Cioloș.