Confidenţialitate

La mulți ani, Simona Amânar!

Tripla campioană olimpică Simona Amânar-Tabără împlinește sâmbătă 38 de ani.

”Obișnuită de mică cu antrenamentele, nici nu mai iei în seamă dacă sunt dure sau nu. Știi că trebuie să ajungi la perfecțiune pentru a fi cel mai bun, pentru a te menține în top, iar în această situație nu mai contează dacă antrenamentele sunt dure sau nu. Nu contabilizezi greutatea lor, ci doar dacă îți atingi scopul urmărit”, mărturisea Simona Amânar într-un interviu.

Născută la Constanța, pe 7 octombrie 1979, Simona Amânar s-a remarcat prin cucerirea a numeroase medalii olimpice, mondiale și europene, care au propulsat-o în topul celor mai cunoscute reprezentante ale gimnasticii artistice românești. Timp de nouă ani, a făcut parte din lotul național de gimnastică antrenat de Octavian Belu și Mariana Bitang, perioadă în care a practicat sportul la cel mai înalt nivel. Proba care a consacrat-o a fost cea de sărituri.

La Olimpiada din 1996, desfășurată la Atlanta, Simona Amânar a obținut aur în proba de sărituri, argint la sol și bronz la individual compus și în finala pe echipe. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, Amânar a reușit să obțină aur la individual compus și la finala pe echipe și bronz la proba de sol. Simona Amânar a devenit astfel campioană olimpică absolută, la fel ca Nadia Comăneci în 1976, la Montreal. Performanța celor două nu a fost egalată de nicio altă gimnastă din țara noastră. După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate.

Simona Amânar a fost colegă de generație cu Lavinia Miloșovici, Gina Gogean și Alexandra Marinescu, alături de care a cucerit șase titluri mondiale și tot atâtea europene.

Pentru a reveni în elita gimnasticii internaționale, Simona Amânar consideră că în România ar fi nevoie ”de bani, de implicare, de răbdare, poate de o reorganizare a sistemului, a cluburilor, a menținerii antrenorilor în țară, vedem că în momentul de față ne bat țări ai căror antrenori sunt români, ne bat cu elemente românești … vedeți chiar săritura Amânar”.

S-a mutat la Timișoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universității de Vest și apoi a devenit vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică. A fost numită cetățean de onoare al Bucureștiului și al Timișoarei și face parte din Comisia de etică a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Simona Amânar este azi și antrenoare de gimnastică, postura care o face să simtă că nu s-a retras nici acum din competiții. În noiembrie anul trecut a venit pe lume și cel de-al treilea copil al soţilor Cosmin şi Simona Amânar-Tabără, botezat Tudor. Sportiva mai are doi copii, Alexandru Iosif şi Ştefania Teodora.