Confidenţialitate

La mulți ani, Monica Anghel!

Cântăreaţa şi actriţa Monica Anghel s-a născut la 1 iunie 1971, la Bucureşti, fiind absolventă a Şcolii Populare de Artă şi a UNATC.

Artista a debutat la 14 ani, atunci când a câştigat primul premiu important la Festivalul de muzică uşoară ”Bucureşti-86”, cu două piese: ”Eşti învingătorul” de Marcel Dragomir şi ”O rază pentru dragostea mea” de Laurenţiu Profeta. În acelaşi an (1986), a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a obţinut premiul I la secţiunea Interpretare, cu melodia ”Voi cânta pentru mileniul III” (muzica Marius Ţeicu/text Eugen Rotaru). De altfel, este una dintre interpretele care a obţinut cele mai multe premii la Festivalul de la Mamaia, amintește Agerpres.

Compozitori de renume ca Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Cornel Fugaru sau Marius Ţeicu i-au încredinţat cântecele lor, participând la mai toate ediţiile de după 1990 şi cucerind o mulţime de premii, dintre care menţionăm: Premiul I, în 1995, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Spune-mi” (muzica Cornel Fugaru/text Mirela Voiculescu Fugaru); premiul I şi trofeul festivalului, în 1997, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Dacă n-ai pleca” (muzica Ion Cristinoiu/text Roxana Popescu). La aceeaşi ediţie, susţine un recital şi prezintă festivalul alături de Octavian Ursulescu. Premiul II, în 1998, la secţiunea Creaţie cu piesa ”Vreau să trăiesc” (muzica Marius Ţeicu/text Eugen Rotaru); premiul I, în 1999, la secţiunea Creaţie cu melodia ”Un ceas sau două sau trei” (muzica Ionel Tudor/text Andreea Andrei) ş.a.

Monica Anghel deţine numeroase trofee muzicale, cucerite la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale, între care marele premiu al festivalului ”Cerbul de Aur” (1996). De asemenea, a participat la concursul Eurovision (ediţia din 1996) alături de formaţia Sincron şi a reprezentat România, împreună cu Marcel Pavel, la concursul Eurovision 2002 (Tallinn, Estonia), cu piesa ”Tell Me Why”, obţinând locul nouă, în clasamentul final. A avut numeroase concerte şi turnee şi în afara ţării.

Artista a realizat duete remarcabile şi cu alţi interpreţi sau actori. A colaborat cu Aurelian Temişan la piesa “Încrederea”, compozitor şi textier Dragoş Docan, piesa apărând atât pe albumul propriu al artistei editat în 1996, cât şi pe albumul Best Of Dragoş Docan “Vai, ce bună-i fata asta!” (Electrecord 1998).

A cântat în duet cu actorul Ştefan Iordache trei piese compuse de Dan Iagnov, care apar pe discul ”Magazinul meu de vise” înregistrat la casa de discuri Roton în anul 2007: ”Mai mult decât oricând”, ”Viaţa noastră este un tangou” şi ”Nu te întreb”. Pentru Monica Anghel şi Gabriel Cotabiţă, Dan Iagnov a compus duetul ”Continent pierdut”, melodie care este inclusă pe CD-ul ”Best of Dan Iagnov”, editat în anul 2006 la casa de discuri OVO MUSIC.

Pe lângă vocea frumoasă, amplă, cu un timbru inconfundabil, Monica Anghel şi-a cucerit publicul cu personalitatea puternică şi cu un deosebit simţ al umorului. A realizat dublajul la filme animate, în seria Hercule (2003), în rolul muzei Thalia, şi tot în anul 2003, a avut acelaşi rol, cântând partiturile muzei, în filmul Hercule (2003), vocea în original aparţinându-i lui Roz Ryan.

S-a remarcat în cadrul grupului Divertis, atât prin talentul de actriţă, cât şi prin melodiile interpretate în stil umoristic. În afară de cariera muzicală şi una de succes în televiziune, în 2008 Monica Anghel a devenit şi om de radio, intrând în echipa Europa FM, unde a realizat, până de curând, emisiunea matinală ”Deşteptarea”.

După o pauză muzicală, timp în care Monica Anghel s-a ocupat mai mult de creşterea copilului său, solista a revenit în forţă în showbiz-ul românesc, lansând, în 2012, piesa “Bad Love Story” compusă de Smiley, apoi a colaborat cu trupa Vunk, la piesa “Ploaie fără nori”, inclusă pe albumul “Nu scapă nimeni” al trupei Vunk.

De asemenea, artista a colaborat cu Mahala Rai Banda cu care a înregistrat albumul ”Lacrimă de jar”, care cuprinde 14 melodii lăutăreşti pe muzica lui Ionel Tudor, Temistocle Popa, Aurel Ioniţă şi versurile Andreei Andrei şi ale lui Aurel Ioniţă. Împreună cu trupa, Monica Anghel a susţinut numeroase concerte.

Artista s-a implicat, de-a lungul anilor, în campanii umanitare, cum ar fi Gala Crucii Roşii, Proiectul Banca de alimente, sau desemnarea sa ca ambasador al serviciului unic de urgenta 112.

Este căsătorită şi are un băiat, Aviv Alexandru, născut la 10 septembrie 2010.