Confidenţialitate

La mulţi ani, Martin Scorsese!

Martin Scorsese s-a născut pe 17 noiembrie 1942, la Flushing (Long Island, statul New York, SUA), într-o familie siciliană.

Urmează Universitatea din New York şi se specializează în cinematografie în 1966.

În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje, iar primul lungmetraj, ”Who’s That Knocking At My Door?” apare în 1969.

La începutul anilor ’70 se mută la Hollywood. Aici îl cunoaște pe producătorul Roger Corman, care îi oferă posibilitatea să toarne primul film la Hollywood, ”Boxcar Bertha”, cu Barbara Hershey și David Carradine.

Scorsese obține premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1976, cu filmul ”Taxi Driver”, film nominalizat de patru ori la Oscar.

Filmul ”Raging Bull” îi aduce prima nominalizare la Oscar pentru regie, în 1981.

Scorsese continuă cu filmele ”The King of Comedy” (1983), ”After Hours” (1985), ”The Color of Money” (1986), film care-i aduce lui Paul Newman Oscarul pentru cel mai bun actor.

Urmează filmele ”Goodfellas” (1990), cu o nouă nominalizare la Oscar pentru Scorsese, și ”Cape Fear” (1991).

În 2006 apare filmul ”The Departed” (”Cârtița”), cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. Acesta îi aduce premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și, totodată, primul Oscar din carieră, după alte cinci nominalizări.  ”The Departed” a fost distins, în total, cu patru premii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun montaj.

Lungmetrajul ”Shutter Island” (2010) îi aduce cea de-a șaptea nominalizate la categoria cel mai bun regizor a premiilor Oscar.

Printre alte proiecte ale regizorului se numără și filmele ‘‘Lymelife” (2008), ”The Young Victoria” (2009), serialul HBO ”Boardwalk Empire” (2010-2012), pentru care a regizat episodul pilot. În 2013, Scorsese lucrează din nou alături de DiCaprio în ”The Wolf of Wall Street” (2013), care îi aduce regizorului cea de-a opta nominalizare la Oscar.

Cel mai recent proiect regizoral al lui Martin Scorsese, din 2016, este filmul ‘‘Silence”, care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez Shusaku Endo.