La Constanța, au început festivităţile de Ziua Marinei

La malul mării, este pregătit şi un exerciţiu demonstrativ al Forţelor Navale, la care vor participa 3.000 de militari, precum şi două avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al Statelor Unite.

La ceremoniile de la Constanța asistă şi preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, dar și autorităţi centrale şi locale.

Festivităţile au început în faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, cu intonarea Imnului Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor militarii au arborat pavilionul şi Marele Pavoaz.

Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care se aud din Portul Tomis.

Vor urma apoi alocuţiuni ale oficialilor prezenţi, după care de la ora 10.20, va fi oficiat serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Un sfert de oră mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis va avea loc un spectacol de efecte pirotehnice.

Exerciţiul demonstrativ al Forţelor Navale va începe la ora 10.50 este deschis de elicopterul Puma Naval şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi Uniunii Europene.

La ora 11.40, navele Gărzii de Coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, iar începând cu ora 11.50 Fregata ”Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final.

Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti.

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei vor continua seara cu concerte de muzică militară.

Mii de gălățeni sunt așteptați, marți, pe faleza Dunării din Galați, pentru a asista la concerte, concursuri, o paradă de nave militare și civile, dar și un impresionant foc de artificii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS