La Chişinău, preşedintele suspendat Igor Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate

La Chişinău, la această oră este programată prima şedinţă de guvern condusă de Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Şedinţa va avea loc la Parlament şi nu la Guvern, din motive necunoscute.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat între timp de Curtea Constituţională, a anunţat convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate.

Între timp, Uniunea Europeană a recunoscut noul Guvern de la Chişinău, iar NATO şi Departamentul de Stat al SUA fac apel la reţinere şi dialog politic.

Potrivit site-ului unimedia din Republica Moldova, în această dimineaţă, Clădirea Guvernului şi împrejurimile au fost împânzite cu poliţişti.

La Guvern, ar urma să ajungă, premierul Maia Sandu, după prima şedinţă, care atipic, va avea loc la Parlament.

Ministrul de Interne ales, Andrei Năstase, a făcut un apel la populaţie, noaptea trecută, să nu mai asculte de îndemnurile lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, acuzat că nu vrea să renunţe paşnic la putere.

În acest moment, în Republica Moldova, există doi preşedinţi, Igor Dodon şi Pavel Filip, interimar, dar şi doi premieri.

Un prim ministru desemnat sâmbătă de Parlament-Maia Sandu, aleasă de noua coaliţia majoritară, formată din coaliţia ACUM, proeuropeană, şi socialişti, şi un alt premier, cel în exerciţiu, Pavel Filip.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat însă deciziile Parlamentului de sâmbătă.

În plus, a decis ieri că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, postul urmând să fie asigurat de către premierul în exerciţiu Pavel Filip, care a şi semnat decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS