Confidenţialitate

La ce se pot aştepta turiştii în cazul în care Grecia iese din zona euro (AUDIO)

Grecia este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din lume, iar pentru români reprezintă şi anul acesta principala destinaţie estivală de peste hotare.

Intrarea Greciei în faliment şi chiar o ieşire a acesteia din zona euro şi din UE ar putea să devină curând realitate. Grexit-ul, adică ieşirea Greciei din zona euro, va aduce o serie de schimbări şi în zona de turism, unele dintre ele neplăcute.

Grexit-ul ar presupune naţionalizarea de urgenţă a băncilor, introducerea unei noi monede şi implementarea de măsuri pentru a împiedica oamenii să scoată bani în afara ţării.

Bineînţeles, trecerea la altă monedă nu se va face instant, dar o astfel de decizie va bulversa şi industria turismului.

Noua drahmă grecească ar avea nevoie de aproximativ 18 luni pentru a se stabiliza, timp în care euro va exista în paralel.

Chiar dacă încă ar mai putea să plătească în euro, turiştii aflaţi vara aceasta în vacanţă în Grecia ar putea avea probleme legate de retragerea de bani de la ATM-uri.

Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în primăvara lui 2013, când a avut loc ultima criză.

Preventiv, turiştii ar trebui să aibă la ei o sumă suficientă în euro pentru a acoperi cheltuielile de vacanţă.

În cazul în care sunt impuse limite pentru sumele care pot fi scoase din Grecia, atunci trebuie pur şi simplu să declare la intrarea în ţară suma pe care o au la ei, astfel încât să o poată justifica la plecare.

Restaurantele, magazinele şi hotelurile din Grecia ar putea să devină refractare faţă de acceptarea plății cu cardul.

Grexit-ul va duce la ieftinirea vacanţelor în Grecia pe viitor, dar acest lucru nu se va întâmpla vara aceasta, pentru că hotelurile, restaurantele şi magazinele pentru turişti vor continua, cel mai probabil, să solicite plata în euro, punctează specialistul.

Cei care se gândesc să plece în vacanţă în Grecia spre finalul verii, când preţurile vor fi mai mici, ar fi indicat să-şi rezerve oferte prin agenţii de turism şi să nu plece pe cont propriu.

Nu sunt excluse protestele stradale în această perioadă, mai ales în Atena şi în marile oraşe. Totuşi, în insule ar trebui ca atmosfera să se păstreze linişită, mai ales că grecii sunt conştinenţi de măsura în care economia lor depinde de turism.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.