La cât aţi reduce ziua de lucru?

Celebrii cercetători britanici, de data asta unii mai serioși, care nu analizează chiar urina de șoricei, au ajuns la concluzia că un număr de crize economice și sociale s-ar putea rezolva printr-o reformă a pieței muncii.

Dacă, de exemplu, am scurta ziua de lucru de la opt la patru ore, nu numai în România, ci peste tot în Europa și în lume, atunci patronii ar fi obligați să angajeze mai mulți oameni, numărul șomerilor ar scădea, poate și criza imigranților s-ar rezolva. Întrebarea este „cât ar costa produsele pe care le-am produce?”

Evident mai mult, dar în condițiile de deflație de acum, o creștere de prețuri s-ar putea să fie salutară. Sunt tot mai mulți economiști sau experți în resurse umane care spun că măsura ar fi benefică, chiar dacă e clar că nu pentru toate domeniile de activitate ar fi foarte bine.

Pe de altă parte, delocalizarea oferită de internet îți permite dacă vrei să muncești mai mult de patru ore pe zi, să îți iei mai multe slujbe. Asta desigur, cu condiția să nu faci o muncă fizică. Cum vi se pare această idee? Bună sau proastă?

Deși la prima aruncare reducerea zilei de muncă pare aberantă, la fel au fost acum 200 de ani reglementarea unei zile de muncă, la 10 sau la 12 ore, iar mai apoi, reducerea normei de muncă la opt ore pe zi, iar mai târziu la 40 de ore pe săptămână.

Un alt exemplu, cel al șoferilor profesioniști, cărora le-a fost reglementată activitatea acum mai bine de zece ani, la nivelul Uniunii Europene. Și pentru că aceasta a impus un repaus din patru în patru ore, numeroși transportatori au fost nevoiți să angajeze câte doi șoferi pe un transport ceea ce a dus la o criză de șoferi și la creșterea salariilor. Desigur, atunci când plătiți marfa transportată din Franța în România, plătiți în prețul ei și costul mai ridicat al transportului prilejuit de această reglementare.

Pe de altă parte, putem analiza și variante mai flexibile, în care un patron să fie obligat la reducerea mediei de lucru al angajaților săi, astfel încât unii să muncească mai mult, iar alții mai puțin.

La cât aţi reduce ziua de lucru?