Confidenţialitate

Kremlin: Planul de pace publicat de Financial Times conține informații „incorecte” | AUDIO

Negocierile ruso-ucrainene continuă online astazi, a anunţat Kremlinul, care a calificat, însă, drept „incorecte” informaţiile despre un plan de pace publicate în ziua precedentă de Financial Times.

„Delegaţia noastră depune mari eforturi şi arată mult mai multă bunăvoinţă decât omologii noştri ucraineni”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El susține și că planul de pace prezentat de Financial Times ar conține informaţii din sfera publică asupra temelor aflate în negociere, dar care ar fi fost compilate incorect.

Cotidianul britanic, care a citat 3 surse implicate în negocieri, a scris că potrivit proiectului de acord, în schimbul unor garanții de securitate, Ucraina ar fi urmat să renunţe la intrarea în NATO şi la amplasarea de baze militare străine pe teritoriul ei.

Pe Twitter, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a scris că proiectul de acord la care face referire Financial Times reflectă doar cererile ruse şi „nimic mai mult”. Singurul lucru pe care-l confirmă partea ucraineana ar fi dialogul despre încetarea focului, retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate care să fie oferite de o serie de ţări.

Partea ucraineană consideră că soluţiile se pot concretiza numai printr-un dialog direct între preşedinţii celor două țări, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Moscova refuză însă orice întâlnire directă între cei doi lideri înainte ca negocierile să avanseze.

Sursa foto: Twitter / Володимир Зеленський / President of Russia

Citește și: Uzbekistanul, unul dintre aliații Rusiei, nu va recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.