Kovesi despre spionarea sa: ”O încercare nereușită de intimidare”

Procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi a reacționat după ce doi străini au fost arestați pentru că ar fi spionat-o. Laura Codruța Kovesi spune că, din punctul său de vedere, este vorba despre ”o încercare nereușită de intimidare”.

Șefa DNA mai spune că nu vrea să facă alte declarații pentru că un alt Parchet investighează acest caz. De asemenea, Laura Codruța Kovesi a declarat că pentru moment nu are nicio calitate în acest dosar.

 

În acest dosar, doi cetățeni străini, printre care și un belgian, au fost arestați deja pentru că au hărțuit-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit portalului de investigație Rise Project, care a dezvăluit informația, alți doi suspecți împlicați în spionarea comunicațiilor și încercării de compromitere a  procurorului șef al DNA, sunt foști ofițeri de informații și co-fondatorii unei firme de investigații private: Black Cube.

Dosarul spionării șefei DNA a fost întocmit de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism  (DIICOT) care i-au convins duminică pe judecători să-i aresteze pe Ron Weiner și pe David Geclowicz, cetățean belgian.

În mandatul de arestare preventivă publicat de Rise Project se arată că cei doi, alături de Dan Zon Zorella și Avi Yanus, ale căror date personale nu au putut fi încă identificate complet, au constituit un grup infracțional organizat pentru a o compromite pe șefa DNA.

Este vorba, scriu judecătorii, despre multiple telefoane de amenințare și hărțuire, producătoare de temeri, atacuri cibernetice electronice în vederea colectării de date personale și violării corespondenței electronice.

În mandatul de arestare, judecătorii scriu că în luna martie, Dan Zon Zorella și Avi Yanus sunt persoane care ocupau funcții de conducere în cadrul firmei israeliene BLACK CUBE, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv cât și la Londra.

Firma israeliană Black Cube a fost înființată în 2010 la Tel Aviv și are sucursale în Londra și Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence și și-a câștigat renumele reprezentând afaceriști acuzați de infracțiuni economice. The Wall Street Journal nota anul trecut că angajații Black Cube au fost implicați în contraspionajul cibernetic.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS