Confidenţialitate

Kovesi despre dosarul Ponta – Ghiță: Tony Blair nu este implicat

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat în premieră la Avocatul Diavolului de la Europa FM că, în dosarul Victor Ponta și Sebastian Ghiță, fostul premier britanic Tony Blair nu are nicio calitate.

E vorba de cazul în care Sebastian Ghiță este acuzat că i-ar fi dat lui Victor Ponta peste 200.000 de euro astfel încât acesta să fie pus pe listele PSD la alegerile parlamentare din  2012. Cu acești bani ar fi fost plătită vizita lui Tony Blair în România.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că Sebastian Ghiţă a prezentat presei dosarul în care este acuzat şi Victor Ponta, înainte ca procurorii să îi aducă la cunoştinţă acuzaţiile. Şefa DNA afirmă că a fost interesant pentru cei din DNA să afle de unde s-au cunoscut aceste informaţii. În plus, a explicat de ce le-a interzis inițial celor doi inculpați să nu vorbească despre acest dosar.

”Ce este interesant în acest dosar este că aceste persoane care urmau să fie învinuite au fost citate în cursul unei zile pentur ora 11 și ora 12. Dimineață, la prima ora, o persoană a ieșit în spațiul public și a dat amănunte din ancheta DNA, ce persoane sunt implicate cu toate că nu era adevărat. Noi nu avem un dosar Ponta-Blair. Nu există acest dosar în DNA.

Cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu are nicio implicare în acest dosar, deși el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de anchetă în spațiul public. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința publicului de către Sebastian Ghiță care a făcut declarații înainte să fie audiat. A prezentat dosarul înainte să fie audiat. A fost interesant și pentru noi să aflăm de unde s-au cunoscut aceste informații. De aici și rațiunea procurorului care a instituit controlul judiciar de a nu comunica cu martorii și de a nu comenta public acest dosar.”

Șefa DNA  a explicat că această interdicție de a nu comenta public un dosar nu este inventată de DNA, ci este o măsură în concordanță cu practica ICCJ.

Laura Codruța Kovesi susține că nu ”este o îngrădire a dreptului de liberă exprimare.”

”Se poate duce orice persoană cercetată de DNA să spună orice în spațiul public. Și vedem zilnic. Este interzis că comenteze acuzația și probele din dosar, pentru că pot influența martori, pot transmite mesaje ori persoanelor care urmează să fie audiate, ori celor care au fost audiați. Am văzut de foarte multe ori persoane cercetate de DNA care au mers la televizor sub pretextul unor emisiuni. Au comentat puțin din dosar, după care au spus: când voi merge la DNA uitați voi spune că lucrurile au stat așa…așa. Practic a transmis mesaje pentru toți cei care urmau să fie audiați până acea persoană va veni la DNA cu ce va trebui să discute.”

În dosarul Sebastian Ghiță – Victor Ponta, șefa DNA a explicat că Instanța Supremă a menținut controlul judiciar, dar a schimbat unele dintre obligații. De exemplu în cazul lui Victor Ponta i s-a permis să vorbească despre dosar și să plece din țară.