Confidenţialitate

Kovesi: Am cerut explicații la Interpol de ce nu apare poza lui Sebastian Ghiță pe site

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat la Interviurile Europa FM că a cerut explicații de la Interpol de ce nu apare pe site poza lui Sebastian Ghiță, având în vedere că este dat în urmărire internațională.

Potrivit șefei DNA, reprezentanții Interpol au explicat că pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare preventivă, prin urmare se bucură de prezumția de nevinovăție.

Doar că șefa DNA a adăugat că, în alte cazuri, cu inculpați arestați preventiv în lipsă, au fost publicate fotografiile acestora pe site-ul Interpol.

”A avut loc o convorbire telefonică cu un reprezentant al Interpolului, care ne-a spus că fotografia lui Sebastian Ghiță nu este pe site deoarece este doar un mandat de arestare preventivă în cursul urmăririi penale și se bucură de prezumția de nevinovăție, ceea ce nu contestăm. Însă după finalizarea convorbirii noi am verificat pe site și am văzut că în situații similare, fotografia acestuia a fost afișată. Fotografia unei persoane căutate în baza unui mandat de arestare preventivă a fost afișată pe site, în timp ce fotografia acestui inculpat nu a fost afișată pe site. Să ne explice Interpol România de ce nu a afișat”, a declarat Kovesi.

”Căutând pe site, am văzut că în situații similare pozele au fost afișate. Poate există o explicație legală, nu știu”, a afirmat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a precizat că Poliția Română trebuie să se mobilizeze în acest moment să-l caute pe Sebastian Ghiță, nu doar să se rezume la controale interne pentru a se vedea unde s-a greșit în momentul în care Sebastian Ghiță a scăpat de filajul oamenilor legii.

”Respect polițiștii, respect munca lor. Dar după acel control, mi s-a spus că nu este nimeni de vină, dar Sebastian Ghiță a dispărut. Poliția l-a pierdut, poliția să-l găsească. Asta este treaba polițiștilor. Vedem seară de seară că se dau tot felul de filmulețe la televizor. Este evident că persoane care lucrează la un trust de televiziune țin legătura cu un fugar”, a declarat Kovesi.

”Găsirea unui inculpat pierdut de poliție este atribuția Poliției Române. Treaba procurorilor este să administreze probele în dosare. Treaba poliției este să găsească fugarii”, a mai spus șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a adăugat că nu a primit nicio explicație de la poliție dacă Sebastian Ghiță mai este în țară, sau dacă nu mai este.