Confidenţialitate

Konrad Bercovici

Konrad Bercovici s-a născut în iunie 1885, la Galați, într-o familie de negustori evrei.

Tatăl său era negustor de cai și în Galațiul sfârșitului de secol al XIX-lea, trăiau la un loc români, evrei, turci, greci, ruși, țigani și lista ar putea continua mult și bine. Konrad Bercovici a luat contact cu toate aceste etnii. Însă dintre toate, a fost cel mai fascinat de comunitățile țigănești, care i-au fost sursă de inspirație pentru o bună parte dintre opere. E drept că au fost publicate în Statele Unite și printre cele mai apreciate s-au numărat “Ghiță și alte povești cu sânge țigănesc”, “Vânturile cântătoare: povești despre viața țiganilor” sau “Dragostea și țiganul”.

La Galați, Konrad Bercovici a urmat cursurile unei școli private, cu predare în limba germană. Pe când avea 11 ani, Bercovici și-a pierdut tatăl, ucis în urmă unei revolte anti-semite. Ușor de înteleș de ce, restul familiei a plecat din România și s-a stabilit la Paris, unde Konrad Bercovici a urmat cursurile Universității Populare, secția orgă. În timpul facultății a cunoscut-o pe sculptorița Naomi Librescu, cea care avea să îi devină soție.

În 1907, cei doi s-au stabilit în Statele Unite iar în primii ani, Konrad Bercovici a lucrat ca muncitor necalificat și își mai rotunjea veniturile dând lecții de pian. În 1915, s-a angajat la un ziar în limba Yddish și de la an la an, a ajuns să lucreze pentru publicații cu tiraje tot mai mari. În paralel, a publicat peste 30 de volume de proză și dramaturgie și într-o vreme, a fost scenarist la Hollywood. Așa l-a cunoscut pe Charlie Chaplin, care urma să producă un film despre viața țiganilor din Estul Europei, evident, după un scenariu de Konrad Bercovici.

Proiectul nu s-a materializat niciodată și nici prietenia cu Charlie Chaplin nu a durat prea mult. La scurt timp după premiera filmului “Marele Dictator”, Konrad Bercovici l-a dat în judecată pe Chaplin, acuzându-l că i-a furat ideea. Inițial, i-a cerut daune 500.000 de dolari, însă Bercovici a renunțat la acuzațiile de plagiat după ce Charlie Chaplin i-a plătit 95.000 de dolari.

Konrad Bercovici s-a stins din viață în decembrie 1961, la New York. Avea 80 de ani.