Confidenţialitate

Klaus Iohannis, la Summitul Formatului B9: Trebuie să îmbunătățim securitatea pe Flancul Estic al NATO / Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre | VIDEO | GALERIE FOTO

Președintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Formatului București 9 (B9) de la Riga, Letonia, marți, 11 iunie. În cadrul evenimentului care reunește cele nouă state membre NATO situate pe Flancul Estic, șeful statului a afirmat că țările trebuie să rămână concentrate pe îmbunătățirea securității, „mai ales în regiunea Mării Negre”, cât și pe asigurarea sprijinului pentru Ucraina și sporirea asistenției în cazul Republicii Moldova.

„Vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați”, a declarat Klaus Iohannis. Acesta a subliniat că Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele de pe Flancul Estic al NATO.

„Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință!”, a continuat președintele Iohannis.

Redăm textul integral al declarației președintelui Klaus Iohannis în cadrul Summitului Formatului B9

„Mulțumesc pentru primirea călduroasă și pentru găzduire!

Dragi colegi,

Mă bucur că ne întâlnim astăzi aici și trebuie să spun că mă bucur foarte mult că Flancul estic este acum mai puternic, este mai lung. Iar Suedia și Finlanda sunt bine reprezentate aici, la fel și NATO, la cel mai înalt nivel. Ce poate merge greșit? Nimic.

Dragi colegi,
Sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi, înaintea Summitului NATO aniversar de la Washington, se va dovedi productivă. Pe măsură ce evoluții regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline, trebuie să acționăm pentru a aduce valoare-adăugată Alianței în ansamblul său.

Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune.

Prin viziunea și acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Și, dragi colegi, trebuie să continuăm pe această cale!

Klaus Iohannis: „Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”

De aceea, trebuie să rămânem concentrați pe:

Îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați.

Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței. Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană.

Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator.
Să avem un Summit bun astăzi! Vă mulțumesc!”

Ce reprezintă Summitul Formatului B9?

Summitul Formatului București 9 a fost o inițiativă lansată în 2015 de președintele român Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015.

Sursa foto: Presidency.ro

Citește și: Alegeri locale 2024. Rezultate parțiale mandate în consiliile locale: PSD – 42,11%, PNL – 32,1%, AUR – 8,6%