Confidenţialitate

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Împăratul Japoniei, Naruhito, în cadrul turneului președintelui în Asia

Președintele Klaus Iohannis este în turneu în Asia. Prima destinație este Japonia. Marți s-a întâlnit cu Împăratul Japoniei, Naruhito. Iar în urmă cu puțin timp, tot la Tokyo, a fost semnat un acord de parteneriat strategic între țara noastră și Japonia. Un acord care deschide călea către noi investiții japoneze în România, cum ar fi energia nucleară.

După întâlnirile de luni cu Președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japonie și cu Preșdintele Camerei Reprezentanților, președintele Klaus Iohannis a fost primit marți dimineață de Împăratul Japoniei, Naruhito.

Vizita în Țara Soarelui Răsare are o miză economică.

România încearcă de mai mulți ani să atragă Japonia pentru a investi în țara noatră. Unul dintre cele mai importante proiecte care se află pe lista Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia este construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă.

România are deja o finanțare din Statele Unite pentru acest proiect, dar vrea să atragă și investitori din Japonia.

Costul total este de 7 miliarde de euro

Dacă totul va merge conform graficului, Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune în 2030, iar Unitatea 4 în anul următor.

Autoritățile estimează că vor fi create 19.000 de locuri de muncă.

Acordul a fost semnat într-o ceremonia alături de prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, la sediul Guvernului din Tokyo.

Foto: Presidency.ro

Citește și: Dan Suciu, BNR: La finalul anului vom ajunge la o inflație de 7%. Asta nu înseamnă că nu mai cresc prețurile, dar scade viteza lor de creștere | VIDEO