Confidenţialitate

Klaus Iohannis: România va avea un centru de comandă NATO

România va avea, la cerea sa, încă o structură NATO pe teritoriul său, au hotărât astăzi cei 29 de aliați. Este vorba despre un centru de comandă operațional, de trei stele.

Noua structură va fi înființată alături de alte două comandamente, unul în SUA, pentru forțe navale și altul în Germania, pentru trupe terestre.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis: “Am obținut un centru de comandă, așa zis, de trei stele, un centru de comandă operațional. Ne-au explicat specialiștii noștri, fiind un centru de comandă între nivelul tactic, cel mai de jos, și nivelul strategic, cel mai de sus. Noi credem că vom ave în final, când centrul este complet, în jur de 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo. ”

În schimb, la cererea aliaților, România va trimite mai mulți militari anul viitor, în Afganistan dar și civili, în total peste 900 de persoane. În prezent, Armata României are în Afganistan peste 700 de militari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis: “Vom ajunge la 950 anul viitor, care vor fi și militari și jandarmi și sigur și ceva personal civil. este o creștere însemnată pentru România, dar ea se întâmplă în condițiile în care noi am înteles de mult și suntem convinși că NATO nu este doar despre a primi securitate, ci și despre a da securitate, despre a fi un factor de securitate în regiunea în care ne aflăm, incluzând, evident, și Afganistanul.”

Șeful statului a explicat la finalul summitului și de ce nu s-a mai întâlnit cu președintele american, Donald Trump. De vină au fost disensiunile legate de contribuția financiară a unor state la securitatea comună.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avem aliați care și în ziua de astăzi au bugete sub 1% din PIB pentru Apărare. Și atunci, pe bună dreptate, s-a pus la modul foarte apăsat în discuție, ceea ce am numit noi burden sharing, deci împărțirea sarcinilor sau a contribuțiilor. Asta a fost sesiunea specială. După sesiunea noastră dedicată Mării Negre, s-a schimbat întregul program. Cu toții am renunțat la întâlnirile bilaterale. Din păcate apăruse o discuție destul de intensă. Am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc.”