Confidenţialitate

Președintele Iohannis: Ludovic Orban, desemnat premier | AUDIO

“Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, președintele celui mai mare partid din opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Aşa este democratic corect, așa se va întâmpla”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susținută, marți seară, la Palatul Cotroceni.

“PSD-ul, din 2017 încoace, a avut 3 guverne care au dăunat grav României! PSD-ul a inhibat dezvoltarea României şi ne-a ţinut pe toți pe loc. Acest lucru a fost, până la urmă, constatat de toate partidele din opoziţie. În acest fel, moţiunea de cenzură a fost un real success Opoziție. După consultări cu partidele parlamentare, am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului… PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că își asumă guvernarea în această perioadă de tranziţie […] Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare […] Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum, cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români”- a declarat preşedintele.

“Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție bună, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini: organizarea alegerilor prezidențiale, proiectul de buget pe 2020, închiderea bugetului pe 2019.
Aștept multe alte lucruri de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes. Am discutat mult ce trebuie și ce poate face guvernul.

Situația nu va fi simplă deloc, pentru că opoziția în Parlament e atât cât am văzut-o și va fi destul de greu de negociat proiecte complicate, precum bugetul. Dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că guvernul Orban se va ocupa foarte serios de toate aceste chestiuni”, a mai spus șeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După nominalizare, premierul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a forma e echipă guvernamentală. Noul Guvern trebuie să obţină votul Parlamentului pentru a putea funcţiona.

Pentru ca noul guvern să fie învestit e nevoie de 233 de voturi favorabile în Parlament.

Anterior acestui anunţ, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, declară la Europa FM că PNL îşi asumă să nu fie votat de Parlament şi nu va accepta condiţiile puse de ceilalţi lideri ai Opoziţiei.

https://www.facebook.com/europafmromania/videos/2442128072571503/?__xts__%5B0%5D=68.ARBiAxt4nljeyElcPqunEl9guPYpATsQGOJ6hhBRpWE8j4Noxx9tqZ2vsoTYfijVOAFMVvwdIUJZh_iqh-KaTmrYwNHQ3VZmPY9wtS8Wd_mlwq9_jfidFb_hBIriHTG5C98Oh0SqMckIEfRJ7YMjY-ybztVU02lUqf6P-VcO8zAVR0Bd7kLEFtxw5Y1w8aYOSLgP9IW41xM9uNIOGzkvPpJFSCyydqH8YnqPp-NYxF2KVOE_SK99XnOhLnbn3RHLyUeFbqbXOyjfoJgPl54KDEiTurdkQr6AHn4PIBu6TMXmHl5IlHLusQYnTE1sLo1cEomBdqOGZtekhjL0Sqk4qfO9gK29SoD1CY6c0VzE5-yKo7Hv6NiiRkogNxxVSmno0ER0SSNB0ZrGYwp3eXbhZX9sGG_x-oa7p9jQnDmYOao&__tn__=-R