Klaus Iohannis, în Harghita: Autonomia pe criterii etnice nu e de dorit

Prezent la o dezbatere cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este “de dorit”.

Însă șeful statului s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ţinutului Secuiesc. Klaus Iohannis a explicat că este o idee respinsă şi la nivel european, pentru că “inhibă dezvoltarea”.

Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică“, a spus preşedintele.

În debutul dezbaterii, după imnul României, a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc de întreaga sală, precum şi de către preşedinţii Consiliilor Județene Harghita şi Covasna, care se aflau pe scenă, alături de şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit pentru că “i-au cântat”, afirmând că au voci “bune şi puternice”, iar el a venit ca să îi asculte.

Iohannis şi-a început discursul urându-le participanţilor “Bună ziua” în limba maghiară.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS