Confidenţialitate

Klaus Iohannis face o vizită de o săptămână în Japonia și Singapore pentru întrevederi la nivel înalt

Klaus Iohannis este săptămâna aceasta în turneu în Asia. De luni până vineri, va vizita Japonia și Singapore unde va fi primit la nivel înalt. Obiectivul principal al acestor vizite îl reprezintă consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific.

În Japonia, Klaus Iohannis va fi primit de împăratul Naruhito și de premierul țării. Pe lângă întrevederile cu cei doi, președintele român va avea întâlniri și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale. Iohannis va semna alături de prim-ministrul Japoniei Declaraţia Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.

Vizita în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.

Anterior vizitei lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială preciza că dialogul și cooperarea dintre România şi Japonia trebuie să fie amplificate mai ales cu privire la  strategia securităţii, în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

În Singapore, Iohannis va fi primul șef de stat român după 20 de ani. Acolo va fi primit de președinte și premier. Vizita vizează mai ales obiective economice. România este al treilea mare furnizor din UE de servicii IT în Singapore.

Pe de altă parte, în cadrul discuțiilor din Japonia și Singapore, România urmărește să scoată în evidență rolul pe care îl joacă în securitatea alimentară global, dar și potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Iranul va reconecta camerele de supraveghere în mai multe situri nucleare și va permite mai multe inspecții