Confidenţialitate

Iranul va reconecta camerele de supraveghere în mai multe situri nucleare și va permite mai multe inspecții

Iranul a acceptat să reconecteze camerele de supraveghere în mai multe situri nucleare şi să crească ritmul inspecţiilor, a declarat sâmbătă directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), revenit de la Teheran, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Discuții conctructive cu Iranul pe tema energiei atomice.” Așa descrie Rafale Grossi, directroul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomcă întrevederile pe care le-a avut în acest weekend cu autoritățile iraniene.

Aflat în Iran, Rafel Grossi s-a întâlnit cu directorul Agenției de Energie Atomică din Iran, dar și cu președintele țării, Ebrahim Raisi.

Șeful Agenției Internaționale a anunțat că, în urma discuțiilor, Iranul a acceptat să reconecteze camerele de supraveghere în mai multe situri nucleare și să crească ritmul inspecțiilor.

De xemplu, la uzina subterană din localitatea Fordo,  unde au fost depistate recent particule de uraniu îmbogăţit la un nivel de 83,7%, inspeccțiile se vor dubla.

Măsura ar urma să fie aplicată foarte curând, după ce o reuniune tehnică va avea loc.

Rafael Grossi s-a arătat optimist în ceea ce privește viitorul colaborării cu Iranul:

„Cu discuţiile constructive pe care le avem acum și cu acorduri potrivite așa cum sunr convins că deschidem calea către acorduri importante.”

Anterior, Iranul a limitat drastic inspecţiile şi a deconectat camerele de supraveghere anul trecut, ca urmare a deteriorării relaţiilor între Iran şi Occident. În plus, Teheranul se retrăsese treptat din angajamentele sale după retragerea Statelor Unite din Acordul comun de acțiune în 2018 în urma deciziei lui Donald Trump.

Acest acord fusese semnat în 2015 la Viena și viza programul nuclear iranian.

Foto: Shutterstock

Citește și: O companie din Turcia va construi noua linie de metrou M6, care va lega Capitala de Aeroportul Henri Coandă