Confidenţialitate

Iohannis, despre disputele din coaliție: Nu este ca în armată | AUDIO

Școlile trebuie conduse de profesioniști, spune președintele Klaus Iohannis care declară că în această vară ar putea avea loc examenul pentru conducerea școlilor, examen pe care, spune șeful statului, îl va urmări cu mare atenție.

Precizările vin după ce aproape o mie de directori de școli au fost schimbați în ultimele două săptămâni, decizii contestate de profesori sau părinți.

”Ceea ce s-a făcut acuma, este de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că, undeva prin vară, deja, vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții de conducere, și atunci voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației în aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Costel Alexe ar trebui să se autosuspende din funcții”

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, ar trebui să se autosuspende din funcția deținută în PNL, spune președintele Klaus Iohannis.

”Sincer, această discuție trebuia să aibă loc demult și să fie mult mai scurtă. Nu știu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni, însă dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranță eu m-aș aștepta ca cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține”, este de părere președintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Problemele primarilor sunt fictive”

Succesul campaniei de vaccinare nu va fi pus sub semnul întrebării, spune președintele Klaus Iohannis, nici de  supărarea primarilor din România care au atras atenția că nu au fonduri pentru a asigura organizarea și dotarea centrelor de vaccinare, dar nici pentru a plăti personalul medico-sanitar. Reclamațiile primarilor sunt probleme fictive, mai spune Iohannis.

”Ele nici nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive prin care, probabil, unii au crezut că este bine să se profileze un pic în sus, cum nu mai avem campanii electorale, trebuie să găsească politicienii alte metode de a ieși în față. Pot să vă spun din sursă sigură, prezidențială, că această ordonanță urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu menționații primari nemulțumiți, care vor primi sprijin de la Guvern”, a subliniat șeful Statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Campania de vaccinare, un succes

Campania de vaccinare de până acum este un succes, spune președintele Klaus Iohannis. Dar ea trebuie promovată mult mai intens și trebuie să existe și exemple personale care să convingă populația că vaccinarea este sigură și modalitatea prin care viața poate reveni la normalitatea mai repede.

”Campania de vaccinare este până acum un succes. La nivel european, gradul de vaccinare de la noi ne situează pe locul 8, ceea ce nu este rău deloc. S-a făcut o campanie de promovare, însă eu cred că aici motoarele necesită foarte multă turare. Trebuie să existe cu siguranță unele exemple personale și eu, de exemplu, intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea este necesară, o voi face în așa fel încât să înțeleagă toată lumea că m-am vaccinat”, a precizat Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 În coaliția de guvernare nu este ca la armată, spune șeful statului, întrebat de jurnaliști despre neînțelegerile dintre partidele care asigură guvernarea în acest moment.  G4Media a identificat aproape zece subiecte care au aprins discuțiile în interiorul coaliției, printre acestea modificarea legilor electorale, avizele de la Comisia Europeană sau schimbarea directorilor de școli.

”Nu-i ca la armată, unul comandă și toți execută, coaliția este un organism viu, se discută, nu există nici un motiv să credem că oamenii se ceartă. Oamenii discută, pornind fiecare de la punctul de referință propriu, după care, până acuma, de fiecare dată, s-a ajuns la o concluzie”, a conchis Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.