Klaus Iohannis cheama partidele la consultari

Noul președinte vrea stabilirea obiectivelor de ţară şi un calendar de îndeplinire a acestora.

În discursul de învestire în funcția de șef al statului, Klaus Iohannis a anunţat că, în cel mai scurt timp, va chema la consultări partidele politice pentru a decide împreună ce obiective de ţară îşi asumă şi un calendar de îndeplinire a acestora.

‘În cel mai scurt timp voi chema la Cotroceni partidele politice pentru a decide împreună pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de ţară ne asumăm la aceste trei capitole, o modalitate de lucru şi de dialog permanent şi un calendar pe etape şi acţiuni pentru a trece de la vorbe la fapte. Guvernele nu vor găsi niciodată bani pentru educaţie şi sănătate, nu vor avea niciodată curajul unor schimbări de substanţă, chiar a unor regândiri de sistem dacă nu vor şti încotro merg şi unde vor să ajungă’, a declarat acesta.

‘Dacă astăzi închidem un capitol de 25 de ani şi asumăm un nou început atunci e momentul să ne raportăm altfel şi la marile sisteme publice. Cum construim un sistem de educaţie performant şi competitiv, cum arată un sistem de sănătate corect şi eficient? Cum facem ca România să poată plăti pensii decente pe termen lung? Cum răspundem la problema demografică? Cu aceste teme va trebui să ne aşezăm la masa dialogului şi în jurul lor să construim consens’, a precizat Iohannis, care a continuat: ‘Va trebui să ne uităm în perspectivă cum facem ca ele să funcţioneze, nu doar acum, ci peste una sau două generaţii’, a precizat noul șef al statului.

Klaus Iohannis a declarat că toţi spun că educaţia este o prioritate şi că se vrea reforma sistemului sanitar şi a sistemului de pensii. ‘Deşi toţi afirmăm că ni le dorim, totuşi de ce nu le avem?’, s-a întrebat el.