Confidenţialitate

Klaus Iohannis a avizat solicitarea Parchetului General de urmărire penală a lui Petre Roman şi a lui Gelu Voican Voiculescu. Numele lui Ion Iliescu nu este menționat | AUDIO

Dosarul Mineriadei din 1990: Preşedintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea Parchetului General de urmărire penală a fostului premier din 90 – Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Nu este menționat numele fostului președinte Ion Iliescu, care era șeful statului în iunie 1990, și în cazul căruia a fost făcută, de asemenea, solicitare pentru urmărire penală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea Procurorului General de a începe urmărirea penala în cazul fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Aceștia vor fi cercetați pentru „infracțiuni contra umanității”.

Cum prevede procedura, Klaus Iohannis a trimis la Ministerul Justiției cererile de urmărire penală.

Vă amintesc, procurorul general solicitase aviz și pentru Ion Iliescu, acum în vârstă de 94 de ani, fost președinte și fost senator.
Deocamdată, acest aviz nu a venit deocamdată. Pentru foștii președinți și miniștri este nevoie ca solicitările procurorilor privind ridicarea imunității să fie avizate de Președinție.

Avizul de acum pentru Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu vine la solicitarea Procurorului General Alex Florența de a începe urmărirea penale a inculpaților din Dosarul Mineriadei.

Ion Iliescu, președintele României, Petre Roman – premier, Gelu Voican Voiculescu – vicepremier, Virgil Măgureanu, atunci șef al SRI, dar și Adrian Sârbu – la acea dată, consilier al premierului Petre Roman – sunt acuzați în acest dosar de infracțiuni contra umanității, mai exact că au chemat minerii în iunie 90 pentru a „curăța” Piața Universității de manifestanții anti-comuniști, care contestau noul regim Iliescu.

Aproape 1500 de persoane au fost rănite în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi de fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 instanța supremă a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea acnhetei de la zero. Acest lucru a însemnat reluarea tuturor procedurilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: 3 drone, observate noaptea trecută în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. MApN a sesizat Parchetul Militar, chiar dacă dronele erau de tip comercial | AUDIO