Klaus Iohannis apreciază activitatea procurorului general şi consideră că ”cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni”

„Preşedintele Klaus Iohannis a primit şi va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Augustin Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis apreciază activitatea procurorului general şi consideră că cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis Europa FM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Criticile din raportul de evaluare întocmit de Ministerul Justiției sunt în număr de 20.

La scurt timp după prezentarea concluziilor,  procurorul general Augustin Lazăr  a anunţat că va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare, dar le-a numit ”ziceri penibile” și ”exagerări vizibile și interesate”.

Augustin Lazăr subliniază că atât controlul Inspecției Judiciare cît și controlul CSM au avut concluzii pozitive, iar în aceste condiții evaluarea ministrului justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

Pentru că a fost acuzat pentru declarațiile sale, procurorul general menționează că discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO.

”Am nu numai drepturi dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept”, a declarat, miercuri seara, Augustin Lazăr.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS