Confidenţialitate

Klaus Iohannis a promulgat legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pensiile speciale ale parlamentarilor au devenit istorie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care acestea au fost eliminate, ultimul pas pentru intrarea în vigoare a actului normativ.

Odată cu promulgarea de către președintele Iohannis a legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare.

Foștii parlamentari beneficiari de pensii speciale i-au cerut Avocatului Poporului să atace legea la Curtea Constituțională, dar Renate Weber a spus că nu există niciun motiv pentru un astfel de demers.

Actul normativ a fost adoptat săptămâna trecută de Parlament, aproape în unanimitate, UDMR fiind singurul partid care nu a votat acest proiect.

Foarte important, legea prevede inclusiv eliminarea pensiilor speciale aflate în plată.

Iar acestea nu sunt deloc puține. În prezent, un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună. Pensiile speciale sunt cuprinse între 2.000 și aproape 15.000 de lei pe lună.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.