Confidenţialitate

Klaus Iohannis a evocat ”gestul plin de curaj” al Regelui Mihai, din 23 august 1944

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Liderul de la Cotroceni a arătat că statul de drept, valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale sunt bunuri câştigate cu preţul vieţii, care trebuie apărate şi transmise generaţiilor tinere.

“Infamul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, a reprezentat începutul tragediei Europei, un moment care a deschis calea unor abuzuri fatale şi a sfâşiat teritorii prin împărţirea Europei Centrale şi Răsăritene în sfere de influenţă. Aşa-zisul pact de neagresiune a sfârtecat năzuinţele şi idealurile naţiunilor europene, deschizând calea celui de-al Doilea Război Mondial, cu implicaţii dezastruoase pentru omenire. Regimurile totalitare au schimbat faţa umanităţii, lăsând în urmă moarte, suferinţă şi răni adânci. Deportările în masă, crimele, foametea, tortura, dezinformarea, încălcarea flagrantă a legii au fost doar o parte dintre instrumentele cu care s-a încercat distrugerea sistematică a societăţilor europene”, a precizat Iohannis, potrivit unui comunicat.

De asemenea, Klaus Iohannis a evidenţiat că pe 23 august este evocat şi “gestul plin de curaj”, înfăptuit în 1944 de Regele Mihai I, cel care “a fost loial naţiunii române şi care, cu responsabilitate şi îndârjire, alături de Armata română, a reuşit să rupă alianţa toxică” cu Germania nazistă.