DEZBATERE ELECTORALĂ. Kelemen Hunor: „Degeaba împarte George Simion pliante. Oamenii n-au uitat ce înseamnă AUR” | VIDEO

Kelemen Hunor: „Degeaba împarte Simion pliante”
Ioana Ene Dogioiu: În Ținutul Secuiesc, circulă pliante cu Simion și Viktor Orbanși cu citate din vechea declarație a domnului Orban, înainte de revenire, care, în mod real, starea de spirit acolo? Adică vă urmează cu adevărat electoratul sau a rămas cantonat măcar o parte în vechea orientare a guvernului?
Kelemen Hunor: Vom vedea după vot, dar eu sunt optimist. Am fost ieri prin Secuime, am fost în mai multe localități, am stat de vorbă cu oamenii și simt că și acolo oamenii n-au uitat ce înseamnă Simion, ce înseamnă AUR. Avem peste 100 de procese cu un deputat din AUR pentru a apăra legea, de fapt, fiindcă legea spune că acolo unde peste 20% sunt minorități etnice, poți să folosești limba maternă în administrația locală, ei ne atacă permanent, sunt peste 100 de procese și pentru simbolurile noastre comunitare, pentru steagul secuesc și așa mai departe, deci acești oameni nu uită. De obicei, cei care ne cunosc știu că anumite aspecte la noi se păstrază în memoria noastră colectivă. Deci degeaba împarte Simionsau echipa lui Simion aceste pliante.
Kelemen Hunor: În sfârșit a apărut și Nicușor Dan cu pliantele în Ardeal, în comunitățile noastre,dar nu cu pliante vei câștiga alegerile. Va conta, fiindcă fiecare citește câte ceva. Vei câștiga alegerile prin mesaje prin care dai un respect pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate. Din acest punct de vedere, putem spune multe despre Nicușor Dan.
Kelemen Hunor: Nu se poate un guvern majoritar fără PSD
Ioana Ene Dogioiu: Să luăm ipoteza în care credeți dumneavoastră și în care sperați dumneavoastră și pentru care luptați dumneavoastră, și anume Nicuşor Dan președinte, ce guvern va putea instala, va putea propune Parlamentului președintele Nicuşor Dan?
Kelemen Hunor: Prea multe variante nu sunt în Parlament pe matematica actuală. Se poate forma o majoritate largă, asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, grupul minorităților naționale, dacă a câștigat Nicuşor Dan. Se poate forma un guvern, vorbesc doar matematic, nu vorbesc din punct de vedere politic, PSD, PNL, USR, minoritățile naționale, că tot o majoritate dă pe actuala formulă parlamentară. Se poate găsi o soluție de guvern minoritar sau guvern tehnocrat, susținut de toți ceilalți pentru o anumită perioadă.
Ioana Ene Dogioiu: Deci, guvern majoritar fără PSD nu se poate?
Kelemen Hunor: Nu se poate. Deci, nu există. PNL, USR, UDMR plus grupul minorităților naționale nu au majoritate. Asta este ghidul cu guvern minoritar. E guvern minoritar. Se poate face o formulă majoritară când toată lumea intră la guvernare. Mai puțin cu SOS și POT. Dar nu știu dacă se dorește, nu știu dacă se poate ajunge la astfel de funcții.
Kelemen Hunor: „Dacă nu se găsește o variantă de reducere de cheltuieli brutală, una dintre variante este creșterea fiscalității”
Ioana Ene Dogioiu: Există un elefant în odaie de care toată lumea se ferește a vorbi explicit că suntem înainte de alegeri, dar cred că este corect să vorbim. Este o creștere de fiscalitate inevitabilă imediat după instalarea noului guvern?
Kelemen Hunor: Eu aș vrea să cred că dacă găsești specialiști, atunci există și alte variante pentru a depăși această fază, că nu trebuie în doi ani să ajungi la 3%. Dar dacă nu se găsește o variantă de reducere de cheltuieli brutală, atunci trebuie să te gândești de unde aduni mai mulți bani. Și atunci, sigur că una dintre variante este creșterea fiscalității. Dar eu aș încerca cu ceva diferit. Sigur, nu sunt finanțist, dar eu am văzut țări care au riscat, au mers nu pe strângerea curelei și creșterea taxelor, și în 2-3 ani au reușit să depășească pragul critic.
Ioana Ene Dogioiu: Până la 1 iunie nu ar trebui adoptată o reformare a legislației fiscale pentru a ne încadra în PNRR?
Kelemen Hunor: Trebuie în 4 iunie să trimiți ceva Comisiei, asumat de cineva. Că după ce mai urmează discuții, negocieri, probabil că da, eu nu am participat la aceste discuții, dar știu că în iunie este așteptat din partea noului guvern ceva.
Ioana Ene Dogioiu: Deci ce poate să fie decât o ordonanță?
Kelemen Hunor: Un guvern pe fiscalitate nu trebuie să adopte o ordonanță de urgență cu aplicare imediată. Trebuie să dai și asta ar fi o greșeală uriașă fiindcă ai spune din nou către economie, nu contează părerea voastră, nu sunteți pregătiți, nu așteptăm șase luni de zile. Trebuie un plan, trebuie o dezbatere și după aceea, la sfârșitul dezbaterei, poți să vii cu o ordonanță de urgență, poți să vii cu asumare, poți să mergi cu un proiect de lege. Orice schimbare fiscală are nevoie de șase luni. Toată lumea trebuie să se acomodeze. Nu poți să dai o ordonanță de urgență pe 4 iunie.
Sursa foto: Europa FM