Confidenţialitate

Kelemen Hunor ar putea ceda Ministerul Dezvoltării dacă UDMR ar primi un portofoliu la fel de important, cum ar fi Energia. „Acolo am avea și om. Se poate” | VIDEO

UDMR nu are niciun motiv să plece de la Guvernare, spune la Europa FM Kelemen Hunor, președintele UDMR. Acesta spune că ministerele patronate de miniștri maghiari și-au făcut treaba și nu vede de ce Uniunea nu ar putea fi parte și a viitoarei guvernări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sigur noi nu vom pleca de la guvernare. Noi, când am semnat acest acord de coaliție, am semnat pentru 4 ani de zile. Noi ne-am asumat această responsabilitate până în 2024, până la alegerile Parlamentare din anul 2024. Nu avem niciun motiv să plecăm și nu avem niciun motiv să credem că este momentul să ne retragem fiindcă ne-am făcut treaba”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM.

Kelemen Hunor: „Când ai semnat acordul știai ce semnezi. Eu zic să respecte toată lumea acordul”

Kelemen Hunor spune că și liderii PNL și PSD trebuie să respecte acordul semnat la formarea guvernului Nicolae Ciucă. Este o chestiune de onoare, spune președintele UDMR.

Vă reamintesc, protocolul prevede că ministerele actuale deținute de PSD trec la PNL și invers. La negocierile pentru formarea viitorului guvern liderii PNL și PSD au anunțat că vor un executiv mai suplu, cu mai puține ministere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cred că acordul trebuie aplicat. Acordul politic trebuie aplicat și atunci lucrurile sunt extrem de simple. Atunci, într-adevăr, lucrurile pot fi foarte, foarte repede aanjate în așa fel încât să avem un guvern funcțional pe 30 seara. Și fără să respecți acordul se poate, dar ce transmiți? Că nu ești în stare, după 33 de ani în România să ții de cuvântul dat. Deci, onoarea. Eu vorbesc despre un principiu. Când ai semnat acordul știai ce semnezi. Eu zic să respecte toată lumea acordul”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre Ministerul Dezvoltării: „Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor mei, nici mie însumi de ce ar trebui să renunț eu la Dezvoltare”

Ministerul Dezvoltării, condus acum de Cseke Attila, este dorit de celelalte partide, surse politice susținând că ar putea fi condus de actualul premier Nicolae Ciucă.

La Europa FM, Kelemen Hunor spune că nu înțelege de ce este dorit acest minister de colegii de Coaliție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor mei, nici mie însumi de ce ar trebui să renunț eu la Dezvoltare? Ce am făcut greșit? Unde am greșit? Ce nu a funcționat? Ponderea mea se calculează diferit. Este o pondere nu matematică, ci politică”, a mai spus Kelemen Hunor la Europa FM.

Kelemen Hunor: „Sunt vreo 6 ministere unde eu nu am acces. Pur și simplu nu pot. Știți că în 2020, în decembrie, eu prima dată nu am ales Dezvoltarea? Am ales Finanțele. 20 de minute a ținut până când au sunat și au zis că nu se poate, hai să facem o pauză”

Președintele UDMR mai spune că, la în anul 2020 – la momentul formării guvernului Cîțu, UDMR a cerut să conducă ministerul de Finanțe. Accesul Uniunii la anumite ministere nu este posibil, mai spune Kelemen Hunor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt vreo 6 ministere unde eu nu am acces. Pur și simplu nu pot. Știți că în 2020, în decembrie, eu prima dată nu am ales Dezvoltarea? Am ales Finanțele. 20 de minute a ținut, până când au sunat și au zis că nu se poate, hai să facem o pauză. Am făcut o pauză, după pauză au venit cei care conduceau atunci delegațiile PNL-USR și au zis că nu se poate. Și am spus <<Spuneți-mi și mie de ce nu se poate, ca să înțeleg și eu. Eu știu de ce nu se poate, dar vreau să aud de la voi>>. Au stat, s-au gândit, s-au uitat în marmură jos, frumos… Și am spus <<Măi, dacă nu vreți să spuneți voi, vă spun eu că eu știu: este o chestiune legată de CSAT>>. În acest moment, după 30 de ani, noi nu avem acces la CSAT”, a mai spus Kelemen Hunor la Europa FM.

Kelemen Hunor: „Energia este acolo, unde sunt celelalte ministere economice. Acolo am avea și om. Se poate”

Președintele UDMR Kelemen Hunor declară că ar putea ceda Ministerul Dezvoltării dacă Uniunea ar primi un portofoliu cu o importanță asemănătoare: Ministerul Energiei fiind una dintre variante.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Kelemen Hunor: „Energia este acolo, unde sunt celelalte ministere economice”

Ioana Ene Dogioiu: Deci ați putea să…

Kelemen Hunor: „Da, absolut. Acolo am avea și om. Se poate. Am putea merge și la primul etaj, ca să mă exprim așa fiindcă nu s-ar întâmpla nimic. Am sparge o barieră după 33 de ani. Ar fi o premieră politică în România și de ce nu. Dar acest lucru nu pot să-l fac eu”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Kelemen Hunor: Sunt 6 ministere unde eu nu am acces. Nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor, nici mie de ce trebuie să renunț la Dezvoltare | VIDEO